19. VPLYV DODÁVANIA TEPLA NA TEPLOTU VARU VODY
Fyzikálny
princíp:
Pri zohrievaní sa kvapalina po dosiahnutí istej teploty vyparuje nielen
na voľnom povrchu, ale aj vo vnútri. Tento prípad vyparovania kvapaliny
nazývame var. Teplotu, pri ktorej dochádza k varu, nazývame
teplotou varu.
Cieľ:
Ukázať
stálosť bodu varu vody.
Pomôcky:
nádoba (500 ml), destilovaná voda, sklenené guličky na obmedzenie
utajeného varu, stojan s držiakom, plynový horák, stojan s azbestovou
sieťkou, dve teplotné sondy, mikropočítač s prevodníkom a meracím
panelom, program IP COACH
Príprava:
Zostavíme aparatúru podľa obr. 1. Teplotnú sondu pripojíme k meraciemu
panelu na kanál 1, okalibrujeme ju na meranie teploty a umiestnime pod
povrch vody v nádobe (300 ml). Dobu merania nastavíme na 500s.
Realizácia:
Spustíme
meranie teploty a začneme vodu zohrievať. Keď voda začne vrieť,
neprestaneme s ohrievaním, uistíme sa či je sonda pod povrchom
vody. Po 2 minútach od začiatku varu vody, posunieme sondu nad
povrch vody a potom nad nádobu, aby sme zistili aj teplotu pary. Výsledky
uložíme na disk.
Spracovanie:
V programe
Multiskop alebo Spracovanie
si prezrieme priebeh teploty pri vare vody. Porovnáme teplotu varu vody s teplotou
pary, ktorá vznikla počas varu.
Príklad
priebehu teploty počas varu vody je na obr. 2.
Otázka:
Prečo
sa pri rovnomernom zohrievaní kvapaliny zastaví vzrast teploty na teplote
varu?