9.
HMOTNOSTNÉ TEPLO SPAĽOVANIA JEDÁL
Fyzikálny
princíp:
Jedlá,
ktoré jeme obsahujú chemickú potenciálnu energiu. Telo „spaľuje“
potravu, aby vytvorilo rozličné formy energie, ktoré potrebuje. Časť
chemickej potenciálnej energie sa premieňa na elastickú potenciálnu
energiu vo svaloch, časť sa premieňa na kinetickú energiu rúk, nôh a
krvného obehu. Veľa energie sa premieňa na tepelnú energiu, ktorá sa
používa na nahradenie tepla strateného telom a na udržanie normálnej
teploty tela
Cieľ:
Určiť hmotnostné teplo spaľovania niektorých jedál
Pomôcky:
nádobka
(50 ml), kliešte na nádobku, tepelný lievik poskladaný z kúska
hliníkovej fólie (viď obr. z pokusu 8), váhy, spinka na papier,
plechový podstavec, vzorky jedál (polovica vlašského orecha, kúsok
celozrného chleba, arašida alebo iné), teplotná sonda, mikropočítač
s prevodníkom a meracím panelom, program IP COACH
Príprava:
Zo
spinky na papier urobíme držiak jedla. Odvážime kus orecha, ktorý
opatrne upevníme do držiaka jedla, aby sme si nezranili ruku alebo, aby
sme nestratili nič z orecha (obr. 1). Do nádobky
nalejeme 30 ml studenej vody a pripojíme teplotnú sondu k meraciemu
panelu na kanál 1, ktorý okalibrujeme na meranie teploty.
Realizácia:
Zápalkami zapálime
pevný lieh a položíme nad neho tepelný lievik. Dno nádobky, ktorú držíme
kliešťami, umiestnime nad špičku ohňa a vodu premiešavame teplotnou
sondou tak, aby sa nedotýkala dna (obr.2). Meranie ukončíme, keď orech
úplne vyhorí a teplota sa ustáli. Výsledky uložíme na disk. Meranie
môžeme zopakovať s ďalšími vzorkami jedál.
Spracovanie:
V programe Multiskop
alebo Spracovanie odčítame z grafu
A počiatočnú teplotu vody v nádobke a výslednú teplotu. Vypočítame
teplo, ktoré prijala voda pri spaľovaní, aby sme mohli určiť
hmotnostné teplo spaľovania
orecha,
príp. ďalších vzoriek jedál.