FYZIKÁLNE EXPERIMENTY

FYZIKA

 
FYZIKÁLNE ÚLOHY

EXPERIMENTY
UČEBNÉ TEXTY
TESTY
VÝUČBA
DIDAKTIKA FYZIKY
WWW STRÁNKY
ENV. FYZIKA
PUBLIKÁCIE
DIPLOMOVÉ  PRÁCE
UČEBNÉ POMÔCKY
ĎALŠIE VZDELÁVANIE
KUF - KLUB UČITEĽOV
DIDFYZKE
AKTUALITY

 

Školský Informačný
Servis

 

 Pošlite e-mail - odkaz na ŠIS fyzika


EXPERIMENTY S IP-COACH: SONDA TEPLOTY

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

9. HMOTNOSTNÉ TEPLO SPAĽOVANIA JEDÁL

Fyzikálny princíp:
Jedlá, ktoré jeme obsahujú chemickú potenciálnu energiu. Telo „spaľuje“ potravu, aby vytvorilo rozličné formy energie, ktoré potrebuje. Časť chemickej potenciálnej energie sa premieňa na elastickú potenciálnu energiu vo svaloch, časť sa premieňa na kinetickú energiu rúk, nôh a krvného obehu. Veľa energie sa premieňa na tepelnú energiu, ktorá sa používa na nahradenie tepla strateného telom a na udržanie normálnej teploty tela

Cieľ:
Určiť hmotnostné teplo spaľovania niektorých jedál

Pomôcky:
nádobka (50 ml), kliešte na nádobku, tepelný lievik poskladaný z kúska hliníkovej fólie (viď obr. z pokusu 8), váhy, spinka na papier, plechový podstavec, vzorky jedál (polovica vlašského orecha, kúsok celozrného chleba, arašida alebo iné), teplotná sonda, mikropočítač s prevodníkom a meracím panelom, program IP COACH

Príprava:
Zo spinky na papier urobíme držiak jedla. Odvážime kus orecha, ktorý opatrne upevníme do držiaka jedla, aby sme si nezranili ruku alebo, aby sme nestratili nič z orecha (obr. 1). Do nádobky nalejeme 30 ml studenej vody a pripojíme teplotnú sondu k meraciemu panelu na kanál 1, ktorý okalibrujeme na meranie teploty.

Realizácia:
Zápalkami zapálime pevný lieh a položíme nad neho tepelný lievik. Dno nádobky, ktorú držíme kliešťami, umiestnime nad špičku ohňa a vodu premiešavame teplotnou sondou tak, aby sa nedotýkala dna (obr.2). Meranie ukončíme, keď orech úplne vyhorí a teplota sa ustáli. Výsledky uložíme na disk. Meranie môžeme zopakovať s ďalšími vzorkami jedál.

Spracovanie:
V programe Multiskop alebo Spracovanie odčítame z grafu A počiatočnú teplotu vody v nádobke a výslednú teplotu. Vypočítame teplo, ktoré prijala voda pri spaľovaní, aby sme mohli určiť hmotnostné teplo spaľovania
orecha, príp. ďalších vzoriek jedál.

Posledná aktualizácia: 09.02.2001