17. VPLYV NEMRZNÚCEJ ZMESI NA TEPLOTU TOPENIA ĽADU
Cieľ:
Ukázať
pokles teploty po pridaní etylénglykolu do ľadu, pri súčasnom
skvapalňovaní zmesi.
Pomôcky:
etylénglykol (nemrznúca zmes nazývaná tiež
FRIDEX), rozdrvený ľad,
nádoba (500 ml), odmerka (25 ml), teplotná sonda, mikropočítač s
prevodníkom a meracím panelom, program IP COACH
Príprava:
Nádobu
naplníme do polovice poriadne rozdrveným ľadom a vložíme do nej
teplotnú sondu, pripojenú k meraciemu panelu na kanál 1, ktorý
okalibrujeme na meranie teploty.
Realizácia:
V programe
Multiskop zapneme meranie
teploty. Keď bude mať sondou premiešavaný rozdrvený ľad teplotu
0˚C, spustíme meranie a pridáme do nádobky jednu odmerku etylénglykolu.
Zmes poriadne premiešavame. Po ustálení teploty zmesi môžeme pridať
ďalšiu odmerku etylénglykolu.
Spracovanie:
Z grafu
závislosti teploty na čase určíme najnižšiu teplotu zmesi. V programe
Tabuľkový kalkulátor túto
teplotu získame prostredníctvom ponuky TABUĽKA a voľby Štatistika.
Príklad priebehu teploty v zmesi ľadu a etylénglykolu je na
obr. 1.