16. VPLYV SOLI NA TEPLOTU TOPENIA ĽADU
Fyzikálny
princíp:
Pri zmiešaní kuchynskej soli a roztlčeného ľadu sa vzniknutá zmes
samočinne ochladzuje a pritom sa skvapalňuje. Teplota tekutej zmesi môže
klesnúť až na –21˚C. Roztlčený ľad nie je úplne suchý, na
jeho povrchu je vrstvička vody. V tejto vode sa soľ rozpúšťa. Na
rozpustenie soli vo vode je potrebné rozpúšťacie teplo, na topenie
ľadu, skupenské teplo topenia; obidve teplá sa odoberajú z roztoku,
preto sa ochladzuje.
Cieľ:
Zistiť,
aký vplyv
má kuchynská soľ na teplotu topenia ľadu.
Pomôcky:
nádoba (500 ml), odmerka (10 ml), rozdrvený ľad, kuchynská soľ,
teplotná sonda, mikropočítač s prevodníkom a meracím panelom,
program IP COACH
Príprava:
Nádobu
naplníme do polovice poriadne rozdrveným ľadom a vložíme do nej
teplotnú sondu, pripojenú k meraciemu panelu na kanál 1, ktorý
okalibrujeme na meranie teploty.
Realizácia:
V programe
Multiskop zapneme meranie
teploty. Keď bude mať sondou premiešavaný rozdrvený ľad teplotu
0˚C, spustíme meranie a pridáme do nádobky jednu odmerku soli.
Zmes poriadne premiešavame. Po ustálení teploty zmesi môžeme pridať
ďalšiu odmerku soli.
Spracovanie:
Z grafu
závislosti teploty na čase určíme najnižšiu teplotu zmesi. V programe
Tabuľkový kalkulátor túto teplotu získame
prostredníctvom ponuky TABUĽKA a voľby
Štatistika. Príklad priebehu teploty
v zmesi ľadu a kuchynskej soli je na obr. 1.
Otázky:
Prečo
sa v zime pridáva soľ do posypov na zľadovatelé cesty?