CHEMICKÉ ÚLOHY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

SVET BUNKY - CHÉMIA ŽIVÝCH SYSTÉMOV  

Chemické zloženie živých sústav

Organické látky - Sacharidy
 

            1.      Polysacharidy vznikajú z monosacharidov:
                    a)      elimináciou
                    b)      adíciou
                    c)      polymerizáciou
                    d)      kondenzáciou

            2.      K disacharidom patrí:
                    a)      celulóza
                    b)      sacharóza
                    c)      glukóza
                    d)      maltóza

            3.      Repný cukor je:
                    a)      laktóza
                    b)      maltóza
                    c)      sacharóza
                    d)      arabinóza

            4.      V mlieku cicavcov sa nachádza:
                    a)      laktóza
                    b)      maltóza
                    c)      glykogén
                    d)      ribulóza

            5.      Neredukujúci disacharid je:
                    a)      maltóza
                    b)      sacharóza
                    c)      glukóza
                    d)      laktóza

            6.      Zásobný polysacharid živočíchov je:
                    a)      fruktóza
                    b)      celulóza
                    c)      glykogén
                    d)      laktóza
 
            7.      Glukóza môže vznikať:
                    a)      fotosyntetickou asimiláciou z CO2 a H2O
                    b)      fotosyntetickou asimiláciou z CO2 a O2
                    c)      fotosyntetickou asimiláciou CO2 a UV žiarenia
                    d)      fotosyntetickou asimiláciou H2O a UV žiarenia

            8.      Najjednoduchším monosacharidom je:
                    a)      glukóza
                    b)      fruktóza
                    c)      glyceraldehyd
                    d)      glycerol

            9.      Glyceraldehyd má:
                    a)      dva chirálne uhlíky
                    b)      jeden chirálny uhlík
                    c)      tri chirálne uhlíky
                    d)      nemá chirálny uhlík

            10.      Racemát otáča rovinu polarizovaného svetla:
                    a)      vždy doprava
                    b)      vždy doľava
                    c)      v závislosti od podmienok prostredia
                    d)      neotáča

            11.      D-glyceraldehyd a L-glyceraldehyd sú:
                    a)      optické antipódy
                    b)      polohové izoméry
                    c)      geometrické izoméry
                    d)      enantioméry

            12.      Oxidáciou D-glukózy vzniká:
                    a)      D-glucitol
                    b)      D-glukónová kyselina
                    c)      D-glukóza-1-fosfát
                    d)      D-glukóza-6-fosfát

            13.      Dihydroxyacetón má:
                    a)      jeden chirálny uhlík
                    b)      nemá chirálny uhlík
                    c)      dva chirálne uhlíky
                    d)      tri chirálne uhlíky

            14.      Glykozidová väzba vzniká pri reakcii poloacetálového hydroxylu cyklických
                    foriem   monosacharidov s:
                    a)      aldehydmi
                    b)      ketónmi
                    c)      étermi
                    d)      alkoholmi

            15.      Koľko optických izomérov tvoria aldohexózy:
                    a)      2
                    b)      16
                    c)      4
                    d)      8
 
            16.      Príslušnosť sacharidov do D- alebo L- radu sa odvodzuje od:
                    a)      glycínu
                    b)      glyceraldehydu
                    c)      dihydroxyacetónu
                    d)      ani jedného z uvedených

            17.   Aldózy oproti ketózam s rovnakým počtom uhlíkov tvoria:
                    a)      väčší počet optických izomérov
                    b)      rovnaký počet optických izomérov
                    c)      menší počet optických izomérov
                    d)      nedá sa to presne určiť

            18.      Určte, ktorý z monosacharidov nepatrí medzi aldohexózy:
                    a)      D-glukóza
                    b)      D-manóza
                    c)      D-fruktóza
                    d)      D-galaktóza

            19.     Určte, ktorý z monosacharidov patrí medzi aldopentózy:
                    a)      D-glukóza
                    b)      D-ribóza
                    c)      D-galaktóza
                    d)      D-fruktóza

            20.     Optické antipódy otáčajú rovinu polarizovaného svetla:
                    a)      opačným smerom o rôzny uhol
                    b)      rovnakým smerom o rôzny uhol
                    c)      opačným smerom o rovnaký uhol
                    d)      rovnakým smerom o rovnaký uhol

            21.     Enantioméry:
                    a)      nie sú opticky aktívne
                    b)      majú rovnaké fyzikálne vlastnosti
                    c)      nemajú chirálne centrá
                    d)      majú rovnaké chemické vlastnosti

            22.     Anoméry monosacharidu sa líšia:
                    a)      otáčaním roviny polarizovaného svetla o rovnaký uhol  v opačnom smere
                    b)      polohou -OH skupiny na poslednom chirálnom uhlíhu
                    c)      polohou poloacetálovej -OH skupiny
                    d)      počtom chirálnych centier

            23.     Produktami hydrolýzy sacharózy sú:
                    a)      glukóza a galaktóza
                    b)      dve molekuly glukózy
                    c)      dve molekuly galaktózy
                    d)      glukóza a fruktóza

            24.      Produktami hydrolýzy laktózy sú:
                    a)      glukóza a galaktóza
                    b)      dve molekuly glukózy
                    c)      dve molekuly galaktózy
                    d)      glukóza a fruktóza

            25.     Produktami hydrolýzy maltózy sú:
                    a)      glukóza a galaktóza
                    b)      dve molekuly glukózy
                    c)      dve molekuly galaktózy
                    d)      glukóza a fruktóza

            26.      Redukčné vlastnosti disacharidu podmieňuje:
                    a)      voľná aldehydická skupina
                    b)      voľná ketonická skupina
                    c)      voľná hydroxylová skupina
                    d)      voľný poloacetálový hydroxyl
 
            27.    Dextríny vznikajú čiastočnou hydrolýzou:
                    a)      škrobu
                    b)      maltózy
                    c)      glykogénu
                    d)      celulózy

            28.      Vyberte správne tvrdenie:
                    a)      škrob je zásobná látka v pečeni a vo svaloch
                    b)      prírodný škrob je vo vode rozpustný
                    c)      škrob sa nachádza v niektorých častiach rastlín
                    d)      škrob je podpornou zložkou rastlinných buniek
 
            29.      Vyberte správne tvrdenie:
                    a)      glykogén je podpornou zložkou rastlinných buniek
                    b)      glykogén je zdrojom glukózy u živočíchov
                    c)      glykogén s roztokom jódu dáva modré sfarbenie
                    d)      zložkami glykogénu sú amylóza a amylopektín

            30.      Vyberte správne tvrdenie:
                    a)      celulóza je zásobná látka v pečeni a vo svaloch
                    b)      celulóza s roztokom škrobu dáva modré sfarbenie
                    c)      celulóza je podpornou zložkou rastlinných buniek
                    d)      oxidáciou celulózy sa uvoľňuje energia pre činnosť svalov

                   Správne riešenia

Posledná aktualizácia: 21.08.2000