SVET BUNKY - CHÉMIA
ŽIVÝCH SYSTÉMOV
Chemické zloženie živých sústav
Organické látky - Sacharidy
1. Polysacharidy vznikajú z
monosacharidov:
a) elimináciou
b) adíciou
c) polymerizáciou
d) kondenzáciou
2. K disacharidom patrí:
a) celulóza
b) sacharóza
c) glukóza
d) maltóza
3. Repný cukor je:
a) laktóza
b) maltóza
c) sacharóza
d) arabinóza
4. V mlieku cicavcov sa nachádza:
a) laktóza
b) maltóza
c) glykogén
d) ribulóza
5. Neredukujúci disacharid je:
a) maltóza
b) sacharóza
c) glukóza
d) laktóza
6. Zásobný polysacharid živočíchov
je:
a) fruktóza
b) celulóza
c) glykogén
d) laktóza
7. Glukóza môže vznikať:
a) fotosyntetickou asimiláciou z CO2
a H2O
b) fotosyntetickou asimiláciou z CO2
a O2
c) fotosyntetickou asimiláciou CO2
a UV žiarenia
d) fotosyntetickou asimiláciou H2O
a UV žiarenia
8. Najjednoduchším monosacharidom
je:
a) glukóza
b) fruktóza
c) glyceraldehyd
d) glycerol
9. Glyceraldehyd má:
a) dva chirálne uhlíky
b) jeden chirálny uhlík
c) tri chirálne uhlíky
d) nemá chirálny uhlík
10. Racemát otáča rovinu
polarizovaného svetla:
a) vždy doprava
b) vždy doľava
c) v závislosti od podmienok
prostredia
d) neotáča
11. D-glyceraldehyd a
L-glyceraldehyd sú:
a) optické antipódy
b) polohové izoméry
c) geometrické izoméry
d) enantioméry
12. Oxidáciou D-glukózy vzniká:
a) D-glucitol
b) D-glukónová kyselina
c) D-glukóza-1-fosfát
d) D-glukóza-6-fosfát
13. Dihydroxyacetón má:
a) jeden chirálny uhlík
b) nemá chirálny uhlík
c) dva chirálne uhlíky
d) tri chirálne uhlíky
14. Glykozidová väzba vzniká pri
reakcii poloacetálového hydroxylu cyklických
foriem monosacharidov s:
a) aldehydmi
b) ketónmi
c) étermi
d) alkoholmi
15. Koľko optických izomérov
tvoria aldohexózy:
a) 2
b) 16
c) 4
d) 8
16. Príslušnosť sacharidov do D-
alebo L- radu sa odvodzuje od:
a) glycínu
b) glyceraldehydu
c) dihydroxyacetónu
d) ani jedného z uvedených
17. Aldózy oproti ketózam s rovnakým počtom uhlíkov
tvoria:
a) väčší počet optických izomérov
b) rovnaký počet optických izomérov
c) menší počet optických izomérov
d) nedá sa to presne určiť
18. Určte, ktorý z monosacharidov
nepatrí medzi aldohexózy:
a) D-glukóza
b) D-manóza
c) D-fruktóza
d) D-galaktóza
19. Určte, ktorý z monosacharidov patrí
medzi aldopentózy:
a) D-glukóza
b) D-ribóza
c) D-galaktóza
d) D-fruktóza
20. Optické antipódy otáčajú rovinu
polarizovaného svetla:
a) opačným smerom o rôzny uhol
b) rovnakým smerom o rôzny uhol
c) opačným smerom o rovnaký uhol
d) rovnakým smerom o rovnaký uhol
21. Enantioméry:
a) nie sú opticky aktívne
b) majú rovnaké fyzikálne
vlastnosti
c) nemajú chirálne centrá
d) majú rovnaké chemické vlastnosti
22. Anoméry monosacharidu sa líšia:
a) otáčaním roviny polarizovaného
svetla o rovnaký uhol v opačnom smere
b) polohou -OH skupiny na poslednom
chirálnom uhlíhu
c) polohou poloacetálovej -OH skupiny
d) počtom chirálnych centier
23. Produktami hydrolýzy sacharózy sú:
a) glukóza a galaktóza
b) dve molekuly glukózy
c) dve molekuly galaktózy
d) glukóza a fruktóza
24. Produktami hydrolýzy laktózy
sú:
a) glukóza a galaktóza
b) dve molekuly glukózy
c) dve molekuly galaktózy
d) glukóza a fruktóza
25. Produktami hydrolýzy maltózy sú:
a) glukóza a galaktóza
b) dve molekuly glukózy
c) dve molekuly galaktózy
d) glukóza a fruktóza
26. Redukčné vlastnosti
disacharidu podmieňuje:
a) voľná aldehydická skupina
b) voľná ketonická skupina
c) voľná hydroxylová skupina
d) voľný poloacetálový hydroxyl
27. Dextríny vznikajú čiastočnou hydrolýzou:
a) škrobu
b) maltózy
c) glykogénu
d) celulózy
28. Vyberte správne tvrdenie:
a) škrob je zásobná látka v pečeni
a vo svaloch
b) prírodný škrob je vo vode
rozpustný
c) škrob sa nachádza v niektorých
častiach rastlín
d) škrob je podpornou zložkou
rastlinných buniek
29. Vyberte správne tvrdenie:
a) glykogén je podpornou zložkou
rastlinných buniek
b) glykogén je zdrojom glukózy u živočíchov
c) glykogén s roztokom jódu dáva
modré sfarbenie
d) zložkami glykogénu sú amylóza a
amylopektín
30. Vyberte správne tvrdenie:
a) celulóza je zásobná látka v pečeni
a vo svaloch
b) celulóza s roztokom škrobu dáva
modré sfarbenie
c) celulóza je podpornou zložkou
rastlinných buniek
d) oxidáciou celulózy sa uvoľňuje
energia pre činnosť svalov
Správne
riešenia