SVET BUNKY - CHÉMIA
            ŽIVÝCH SYSTÉMOV  
            Chemické zloženie živých sústav
            Organické látky - Sacharidy
             
                       
            1.      Polysacharidy vznikajú z
            monosacharidov:
                               
            a)      elimináciou
                               
            b)      adíciou
                               
            c)      polymerizáciou
                               
            d)      kondenzáciou
                       
            2.      K disacharidom patrí:
                               
            a)      celulóza
                               
            b)      sacharóza
                               
            c)      glukóza
                               
            d)      maltóza
                       
            3.      Repný cukor je:
                               
            a)      laktóza
                               
            b)      maltóza
                               
            c)      sacharóza
                               
            d)      arabinóza
                       
            4.      V mlieku cicavcov sa nachádza:
                               
            a)      laktóza
                               
            b)      maltóza
                               
            c)      glykogén
                               
            d)      ribulóza
                       
            5.      Neredukujúci disacharid je:
                               
            a)      maltóza
                               
            b)      sacharóza
                               
            c)      glukóza
                               
            d)      laktóza
                       
            6.      Zásobný polysacharid živočíchov
            je:
                               
            a)      fruktóza
                               
            b)      celulóza
                               
            c)      glykogén
                               
            d)      laktóza
             
                       
            7.      Glukóza môže vznikať:
                               
            a)      fotosyntetickou asimiláciou z CO2
            a H2O
                               
            b)      fotosyntetickou asimiláciou z CO2
            a O2
                               
            c)      fotosyntetickou asimiláciou CO2
            a UV žiarenia
                               
            d)      fotosyntetickou asimiláciou H2O
            a UV žiarenia
                       
            8.      Najjednoduchším monosacharidom
            je:
                               
            a)      glukóza
                               
            b)      fruktóza
                               
            c)      glyceraldehyd
                               
            d)      glycerol
                       
            9.      Glyceraldehyd má:
                               
            a)      dva chirálne uhlíky
                               
            b)      jeden chirálny uhlík
                               
            c)      tri chirálne uhlíky
                               
            d)      nemá chirálny uhlík
                       
            10.      Racemát otáča rovinu
            polarizovaného svetla:
                               
            a)      vždy doprava
                               
            b)      vždy doľava
                               
            c)      v závislosti od podmienok
            prostredia
                               
            d)      neotáča
                       
            11.      D-glyceraldehyd a
            L-glyceraldehyd sú:
                               
            a)      optické antipódy
                               
            b)      polohové izoméry
                               
            c)      geometrické izoméry
                               
            d)      enantioméry
                       
            12.      Oxidáciou D-glukózy vzniká:
                               
            a)      D-glucitol
                               
            b)      D-glukónová kyselina
                               
            c)      D-glukóza-1-fosfát
                               
            d)      D-glukóza-6-fosfát
                       
            13.      Dihydroxyacetón má:
                               
            a)      jeden chirálny uhlík
                               
            b)      nemá chirálny uhlík
                               
            c)      dva chirálne uhlíky
                               
            d)      tri chirálne uhlíky
                       
            14.      Glykozidová väzba vzniká pri
            reakcii poloacetálového hydroxylu cyklických
                               
            foriem   monosacharidov s:
                               
            a)      aldehydmi
                               
            b)      ketónmi
                               
            c)      étermi
                               
            d)      alkoholmi
                       
            15.      Koľko optických izomérov
            tvoria aldohexózy:
                               
            a)      2
                               
            b)      16
                               
            c)      4
                               
            d)      8
             
                       
            16.      Príslušnosť sacharidov do D-
            alebo L- radu sa odvodzuje od:
                               
            a)      glycínu
                               
            b)      glyceraldehydu
                               
            c)      dihydroxyacetónu
                               
            d)      ani jedného z uvedených
                       
            17.   Aldózy oproti ketózam s rovnakým počtom uhlíkov
            tvoria:
                               
            a)      väčší počet optických izomérov
                               
            b)      rovnaký počet optických izomérov
                               
            c)      menší počet optických izomérov
                               
            d)      nedá sa to presne určiť
                       
            18.      Určte, ktorý z monosacharidov
            nepatrí medzi aldohexózy:
                               
            a)      D-glukóza
                               
            b)      D-manóza
                               
            c)      D-fruktóza
                               
            d)      D-galaktóza
                       
            19.     Určte, ktorý z monosacharidov patrí
            medzi aldopentózy:
                               
            a)      D-glukóza
                               
            b)      D-ribóza
                               
            c)      D-galaktóza
                               
            d)      D-fruktóza
                       
            20.     Optické antipódy otáčajú rovinu
            polarizovaného svetla:
                               
            a)      opačným smerom o rôzny uhol
                               
            b)      rovnakým smerom o rôzny uhol
                               
            c)      opačným smerom o rovnaký uhol
                               
            d)      rovnakým smerom o rovnaký uhol
                       
            21.     Enantioméry:
                               
            a)      nie sú opticky aktívne
                               
            b)      majú rovnaké fyzikálne
            vlastnosti
                               
            c)      nemajú chirálne centrá
                               
            d)      majú rovnaké chemické vlastnosti
                       
            22.     Anoméry monosacharidu sa líšia:
                               
            a)      otáčaním roviny polarizovaného
            svetla o rovnaký uhol  v opačnom smere
                               
            b)      polohou -OH skupiny na poslednom
            chirálnom uhlíhu
                               
            c)      polohou poloacetálovej -OH skupiny
                               
            d)      počtom chirálnych centier
                       
            23.     Produktami hydrolýzy sacharózy sú:
                               
            a)      glukóza a galaktóza
                               
            b)      dve molekuly glukózy
                               
            c)      dve molekuly galaktózy
                               
            d)      glukóza a fruktóza
                       
            24.      Produktami hydrolýzy laktózy
            sú:
                               
            a)      glukóza a galaktóza
                               
            b)      dve molekuly glukózy
                               
            c)      dve molekuly galaktózy
                               
            d)      glukóza a fruktóza
                       
            25.     Produktami hydrolýzy maltózy sú:
                               
            a)      glukóza a galaktóza
                               
            b)      dve molekuly glukózy
                               
            c)      dve molekuly galaktózy
                               
            d)      glukóza a fruktóza
                       
            26.      Redukčné vlastnosti
            disacharidu podmieňuje:
                               
            a)      voľná aldehydická skupina
                               
            b)      voľná ketonická skupina
                               
            c)      voľná hydroxylová skupina
                               
            d)      voľný poloacetálový hydroxyl
             
                       
            27.    Dextríny vznikajú čiastočnou hydrolýzou:
                               
            a)      škrobu
                               
            b)      maltózy
                               
            c)      glykogénu
                               
            d)      celulózy
                       
            28.      Vyberte správne tvrdenie:
                               
            a)      škrob je zásobná látka v pečeni
            a vo svaloch
                               
            b)      prírodný škrob je vo vode
            rozpustný
                               
            c)      škrob sa nachádza v niektorých
            častiach rastlín
                               
            d)      škrob je podpornou zložkou
            rastlinných buniek
             
                       
            29.      Vyberte správne tvrdenie:
                               
            a)      glykogén je podpornou zložkou
            rastlinných buniek
                               
            b)      glykogén je zdrojom glukózy u živočíchov
                               
            c)      glykogén s roztokom jódu dáva
            modré sfarbenie
                               
            d)      zložkami glykogénu sú amylóza a
            amylopektín
                       
            30.      Vyberte správne tvrdenie:
                               
            a)      celulóza je zásobná látka v pečeni
            a vo svaloch
                               
            b)      celulóza s roztokom škrobu dáva
            modré sfarbenie
                               
            c)      celulóza je podpornou zložkou
            rastlinných buniek
                               
            d)      oxidáciou celulózy sa uvoľňuje
            energia pre činnosť svalov
                              
            Správne
            riešenia