SVET BUNKY - CHÉMIA ŽIVÝCH
            SYSTÉMOV  
            Chemické zloženie živých sústav
            Organické látky - Bielkoviny
             
                       
            1.      V molekule aminokyseliny môžu
            byť okrem charak-teristických skupín
                                
            -COOH a -NH2 aj skupiny:
                               
            a)      -SH, -NO2
                               
            b)      -OH, amidová skupina -CO-NH2
                               
            c)      -NO
                               
            d)      -HSO3, guanidylová
            skupina
                       
            2.      Príslušnosť aminokyselín k
            D- alebo L- radu sa odvodzuje od aminokyseliny:
                               
            a)      glycín
                               
            b)      valín
                               
            c)      serín
                               
            d)      leucín
             
                       
            3.      Stavebnými jednotkami bielkovín
            sú:
                               
            a)      2-aminokarboxylové kyseliny
                               
            b)      1-aminokarboxylové kyseliny
                               
            c)      3-aminokarboxylové kyseliny
                               
            d)      ani jedny z uvedených
                       
            4.      Guanidylovú skupinu obsahuje:
                               
            a)      metionín
                               
            b)      tyrozín
                               
            c)      kyselina asparágová
                               
            d)      arginín
                       
            5.      Ktorá z uvedených aminokyselín
            má zásadité vlastnosti:
                               
            a)      kyselina glutámová
                               
            b)      serín
                               
            c)      tryptofán
                               
            d)      histidín
                       
            6.      Neesenciálne aminokyseliny v ľudskom
            tele môžu vznikať:
                               
            a)      dehydrogenáciou oxokyselín
                               
            b)      redukciou oxokyselín
                               
            c)      transamináciou oxokyselín
                               
            d)      v tele nevznikajú, do tela sa dostávajú
            len potravou
                       
            7.      Esenciálne aminokyseliny v ľudskom
            tele môžu vznikať:
                               
            a)      dehydrogenáciou oxokyselín
                               
            b)      redukciou oxokyselín
                               
            c)      transamináciou oxokyselín
                               
            d)      v tele nevznikajú, do tela sa dostávajú
            len prijatou po- travou
                       
            8.      O aminokyselinách platí
            tvrdenie:
                               
            a)      majú vlastnosti iónových zlúčenín
                               
            b)      nemajú vlastnosti iónových zlúčenín
                               
            c)      sú to farebné látky
                               
            d)      rozpúšťajú sa v nepolárnych látkach
                       
            9.      Peptidy vznikajú z aminokyselín:
                               
            a)      adíciou
                               
            b)      kondenzáciou
                               
            c)      polymerizáciou
                               
            d)      kopolymerizáciou
                    10.    
            Biuret vzniká:
                               
            a)      zahrievaním glycínu
                               
            b)      zahrievanív kyseliny močovej
                               
            c)      zahrievaním alanínu
                               
            d)      zahrievaním močoviny
                       
            11.     Prítomnosť peptidovej väzby dokážeme:
                               
            a)      biuretovou reakciou
                               
            b)      Fehlingovou reakciou
                               
            c)      Molischovou reakciou
                               
            d)      ani jednou z uvedených
                       
            12.      Peptidová väzba je typická
            pre:
                               
            a)      steroly
                               
            b)      polypeptidy
                               
            c)      proteíny
                               
            d)      glycerol
                       
            13.      Primárna štruktúra znamená:
                               
            a)      postupnosť aminokyselín v
            polypeptidovom reťazci
                               
            b)      počet aminokyselín v
            polypeptidovom reťazci
                               
            c)      geometrické usporiadanie
            polypeptidového reťazca
                               
            d)      optickú aktivitu bielkovín
                       
            14.     Sekundárna štruktúra znamená:
                               
            a)      postupnosť aminokyselín v
            polypeptidovom reťazci
                               
            b)      optickú aktivitu polypeptidového
            reťazca
                               
            c)      počet peptidových väzieb v
            polypeptidovom reťazci
                               
            d)      priestorové usporiadanie
            polypeptidového reťazca
                       
            15.      Terciárna štruktúra bielkovín
            nie je tvorená:
                               
            a)     van der Waalsovými silami
                               
            b)     disulfidovými väzbami
                               
            c)      vodíkovými väzbami
                               
            d)      neplatí ani jedna z uvedených možností
                       
            16.     Medzi zásadité aminokyseliny patrí:
                               
            a)      izoleucín
                               
            b)      cysteín
                               
            c)      kyselina asparágová
                               
            d)      lyzín
                       
            17.      Skupinu -SH v molekule
            obsahuje:
                               
            a)      serín
                               
            b)      cysteín
                               
            c)      tryptofán
                               
            d)      prolín
                       
            18.     Medzi fibrilárne bielkoviny nepatrí:
                               
            a)      kolagén
                               
            b)      fibrinogén
                               
            c)      fibroín
                               
            d)      keratín
                       
            19.      Neesenciálne aminokyseliny si
            vyššie organizmy môžu tvoriť z príslušných
                                 
            oxokyselín:
                               
            a)      transláciou
                               
            b)      transamináciou
                               
            c)      transpiráciou
                               
            d)      transkripciou
                       
            20.      Cytochrómy patria medzi:
                               
            a)      lipoproteíny
                               
            b)      metaloproteíny
                               
            c)      hemoproteíny
                               
            d)      fosfoproteíny
             
                       
            21.      Prenos atómov železa v
            organizme človekas prostredkúva:
                               
            a)      kazeín
                               
            b)      fytoferitín
                               
            c)      feritín
                               
            d)      transferín
                       
            22.      Pri pH<7 sa aminokyseliny
            nachádzajú v podobe:
                               
            a)      amóniového katiónu
                               
            b)      karboxylového aniónu
                               
            c)      amóniového aniónu
                               
            d)      neplatí ani jedno z uvedených
                       
            23.     Vyber správne tvrdenie:
                               
            a)      hodnota izoelektrického bodu je
            pre všetky aminokyseliny   rovnaká
                               
            b)      v zásaditom prostredí sú
            aminokyseliny v podobe aniónu
                               
            c)      izoelektrický bod je taká hodnota
            pH, pri ktorej je ami-nokyselina v podobe
                                       
            amfiónu
                               
            d)      aminokyseliny majú vlastnosti
            nepolárnych zlúčenín
                       
            24.      Denaturácia bielkoviny znamená:
                               
            a)      vratnú zmenu konformácie molekuly
            bielkoviny
                               
            b)      nevratnú zmenu konfigurácie
            molekuly bielkoviny
                               
            c)      iba zmenu kvartérnej štruktúry
                               
            d)      nevratnú zmenu konformácie, prípadne
            aj ďalšie zmeny molekuly bielkoviny,
                                       
            spojenej so stratou biologickej aktivity
                       
            25.      Ktorý typ bielkovín prevláda
            v bunkových jadrách:
                               
            a)      históny
                               
            b)      albumíny
                               
            c)      globulíny
                               
            d)      prolamíny
                       
            26.      Zdrojom vápnika v mlieku je:
                               
            a)      fibrín
                               
            b)      kolagén
                               
            c)      kazeín
                               
            d)      keratín
                       
            27.     Vlasy, nechty a perie spevňuje:
                               
            a)      kolagén
                               
            b)      fibrín
                               
            c)      kazeín
                               
            d)      keratín
                       
            28.      Pri zrážaní krvi sa uplatňuje:
                               
            a)      hemoglobín
                               
            b)      feritín
                               
            c)      myoglobín
                               
            d)      fibrinogén
                       
            29.      Kolagén patrí do skupiny:
                               
            a)      skleroproteínov
                               
            b)      sféroproteínov
                               
            c)      glykoproteínom
                               
            d)      metaloproteínom
                       
            30.     Do skupiny hemoproteínov nezaraďujeme:
                               
            a)      hemoglobín
                               
            b)      transferín
                               
            c)      cytochrómy
                               
            d)      myoglobín
             
                       
            31.      Myoglobín:
                               
            a)      zabezpečuje prenos atómov železa
            v organizme
                               
            b)      uplatňuje sa pri zrážaní krvi
                               
            c)      je zásobou kyslíka pri intenzívnej
            svalovej práci
                               
            d)      zabezpečuje transport kyslíka z pľúc
            k bunkám
                       
            32.     Hemoglobín:
                               
            a)      katalyzuje oxidačné procesy
                               
            b)      zabezpečuje prenos atómov železa
            v organizme
                               
            c)      uplatňuje sa pri zrážaní krvi
                               
            d)      zabezpečuje transport kyslíka z pľúc
            k bunkám
                       
            33.     Čo znázorňuje schéma Met - Ser -
            Ile - Trp - His:
                               
            a)      primárnu štruktúru bielkovín
                               
            b)      sekundárnu štruktúru bielkovín
                               
            c)      terciárnu štruktúru bielkovín
                               
            d)      kvartérnu štruktúru bielkovín
                       
            34.      Vplyvom vonkajších podmienok
            (napr. zvýšená teplota, účinok   silných
                                 
            minerálnych kyselín a zásad) sa môže meniť:
                               
            a)      len primárna štruktúra bielkovín
                               
            b)      primárna a sekundárna štruktúra
            bielkovín
                               
            c)      sekundárna a terciárna štruktúra
            bielkovín
                               
            d)      len terciárna štruktúra bielkovín
                       
            35.     Čo znázorňuje vzorec:
                                 
            NH2 - CH - CO - NH - CH - CO - NH-CH-CO-NH-CH-COOH
                                 
            /          
            /                 
            /                          
            /
                               
            H         CH2-SH   
            CH3                    
            CH2-OH
                               
            a)      dipeptid
                               
            b)      tripeptid
                               
            c)      tetrapeptid
                               
            d)      biuret
                       
            36.      Regulačnú funkciu v organizme
            zabezpečujú:
                               
            a)      enzýmy
                               
            b)      hormóny
                               
            c)      protilátky
                               
            d)      skléroproteíny
                       
            37.      Stavebnú funkciu v organizme
            spĺňajú:
                               
            a)      enzýmy
                               
            b)      hormóny
                               
            c)      protilátky
                               
            d)      skléroproteíny
                       
            38.     Obrannú funkciu v organizme zabezpečujú:
                               
            a)      sacharidy
                               
            b)      hormóny
                               
            c)      protilátky
                               
            d)      skléroproteíny
                       
            39.     Enzýmy v organizme zabezpečujú
            funkciu:
                               
            a)      stavebnú
                               
            b)      zásobnú
                               
            c)      regulačnú
                               
            d)      transportnú
                       
            40.      Transportnú funkciu v
            organizme spĺňajú:
                               
            a)      hemoglobín, transferín
                               
            b)      fibrinogén, fibrín
                               
            c)      keratín, kolagén
                               
            d)      hemoglobín, fibroín
             
            Správne
            riešenia