SVET BUNKY - CHÉMIA ŽIVÝCH
            SYSTÉMOV  
            Chemické zloženie živých sústav
            Organické látky - Lipidy
             
                       
            1.      Kyselina olejová je kyselina:
                                   
            a)      cis-8-hexadecénová
                                   
            b)      cis-9-oktadekánová
                                   
            c)      cis-9-oktadecénová
                                   
            d)      cis-8-oktadecénová
                        
            2.      Koľko dvojitých väzieb má
            kyselina palmitová:
                                   
            a)      0
                                   
            b)      1
                                   
            c)      2
                                   
            d)      3
                        
            3.      Estery vyšších karboxylových
            kyselín a vyšších jednosýtnych  alkoholov
                                
            patria medzi:
                                   
            a)     fosfolipidy
                                   
            b)      zložité lipidy
                                   
            c)      acylglyceroly
                                   
            d)      vosky
                        
            4.      Acylglyceroly sú:
                                   
            a)      étery
                                   
            b)      estery
                                   
            c)      amíny
                                   
            d)      ketóny
                        
            5.      Alkalickou hydrolýzou
            acylglycerolov vzniká:
                                   
            a)      glyceramid
                                   
            b)      mydlo
                                   
            c)      ester
                                   
            d)      éter
                        
            6.      Stearylalkohol je súčasťou:
                                   
            a)      acylglycerolov
                                   
            b)      olejov
                                   
            c)      mydiel
                                   
            d)      voskov
                        
            7.      Jednoduché lipidy obsahujú v
            molekule:
                                   
            a)      karboxylové kyseliny a glycín
                                   
            b)      vyššie karboxylové kyseliny a
            glycerol
                                   
            c)      karboxylové kyseliny, glycerol a
            zvyšok kyseliny fosforečnej
                                   
            d)      vyššie karboxylové kyseliny a
            1,2,3-propántriol
                        
            8.      Oleje obsahujú v molekule:
                                   
            a)      len nasýtené karboxylové
            kyseliny
                                   
            b)      väčší podiel nenasýtených
            karboxylových kyselín a gly-cerol
                                   
            c)      kyselinu palmitovú, stearovú a
            glycín
                                   
            d)      glycín a nenasýtené karboxylové
            kyseliny
                        
            9.      Vyber správne tvrdenie:
                                   
            a)      lipidy majú hydrofilné vlastnosti
                                   
            b)      nenasýtené vyššie karboxylové
            kyseliny sú pre človeka   esenciálne
                                   
            c)      hydrolýzou acylglycerolov pôsobením
            silných minerál-nych   kyselín vzniká
                                           
            glycerol a mydlá
                                   
            d)      zložité lipidy zabezpečujú
            homogénnosť prostredia v bunke
                       
            10.      Prvoradý význam
            triacylglycerolov je v tom, že:
                                   
            a)      sú zásobou aminokyselín
                                   
            b)      slúžia ako stavebná zložka
            bunkových membrán
                                   
            c)      slúžia ako zásobná látka
                                   
            d)      neplatí ani jedna z uvedených možností
                       
            11.      Prvoradý význam fosfolipidov
            je v tom, že:
                                   
            a)      sú zásobou aminokyselín
                                   
            b)      slúžia ako stavebná zložka
            bunkových membrán
                                   
            c)      slúžia ako zásobná látka
                                   
            d)      neplatí ani jedno z uvedených
                       
            12.      Meradlom biologickej hodnoty
            rastlinných olejov je:
                                   
            a)      obsah nenasýtených karboxylových
            kyselín
                                   
            b)      obsah glycerolu
                                   
            c)      obsah nasýtených karboxylových
            kyselín
                                   
            d)      počet atómov uhlíka v reťazci
             
                       
            13.      Acylglyceroly s väčším
            podielom nasýtených karboxylových kyselín sú:
                                   
            a)      oleje
                                   
            b)      mydlá
                                   
            c)      živočíšne tuky
                                   
            d)      vosky
                       
            14.      Určte, ktorá z uvedených
            chemických reakcií tvorí podstatu  žltnutia tukov:
                                   
            a)      katalytická hydrogenácia
                                   
            b)      redukcia
                                   
            c)      oxidácia
                                   
            d)      hydrolýza
                       
            15.      Oxidáciou tukov a olejov sa uhľovodíkové
            reťazce:
                                   
            a)      nemenia
                                   
            b)      predlžujú
                                   
            c)      rozvetvujú
                                   
            d)      štiepia
                       
            16.      Oxidáciou tukov a olejov
            vznikajú:
                                   
            a)      rôzne aldehydy, ketóny a nižšie
            karboxylové kyseliny
                                   
            b)      glycerol a mastné kyseliny
                                   
            c)      zložité lipidy
                                   
            d)      vyššie karboxylové kyseliny
                       
            17.      Vyberte správne tvrdenie:
                                   
            a)      nasýtené karboxylové kyseliny sú
            esenciálne
                                   
            b)      zmydeľňovanie je kyslá hydrolýza
                                   
            c)      stužovanie tukov je katalytická
            hydrogenácia
                                   
            d)      katalytickou hydrogenáciou olejov
            vznikajú mydlá
                       
            18.      Hydrofilné vlastnosti majú:
                                   
            a)      tuky
                                   
            b)      mydlá
                                   
            c)      vosky
                                   
            d)      oleje
                       
            19.      Určte, ktoré z uvedených zložiek
            sú súčasťou fosfolipidov:
                                   
            a)      kyselina fosforečná, alkohol,
            galaktóza
                                   
            b)      karboxylová kyselina, alkohol,
            glukóza
                                   
            c)      karboxylová kyselina, alkohol,
            kyselina fosforečná
                                   
            d)      kyselina fosforečná, karboxylová
            kyselina, galaktóza
             
                       
            20.      Určte, ktoré z uvedených zložiek
            sú súčasťou glykolipidov:
                                   
            a)      kyselina fosforečná, alkohol,
            galaktóza
                                   
            b)      karboxylová kyselina, alkohol,
            glukóza
                                   
            c)      karboxylová kyselina, alkohol,
            kyselina fosforečná
                                   
            d)      kyselina fosforečná, karboxylová
            kyselina, galaktóza
                       
            21.      Stužovanie tukov nie je:
                                   
            a)      hydrogenácia
                                   
            b)      znižovanie počtu dvojitých väzieb
                                   
            c)      zmena kvapalného skupenstva na tuhé
                                   
            d)      zvyšovanie počtu dvojitých väzieb
                       
            22.      Zmydelňovanie tukov je:
                                   
            a)      reakcia s NaOH
                                   
            b)      hydrogenácia
                                   
            c)      hydratácia
                                   
            d)      kyslá hydrolýza
                       
            23.      Ktorá zo zlúčenín má
            vlastnosti mydla:
                                   
            a)      stearan draselný
                                   
            b)      kyselina olejová
                                   
            c)      fenolát sodný
                                   
            d)      metylstearát
                       
            24.      Vyberte nesprávne tvrdenie o
            lipidoch:
                                   
            a)      majú funkciu tepelnej izolácie
                                   
            b)      sú významným zdrojom telesnej
            energie
                                   
            c)      pomáhajú rozpúšťať významné
            polárne látky
                                   
            d)      majú stavebnú funkciu
             
                       
            25.      Cholín sa môže nachádzať v
            molekule:
                                   
            a)      glykolipidov
                                   
            b)      fosfolipidov
                                   
            c)      triacylglycerolov
                                   
            d)      cholesterolu
                       
            26.      Súčasťou lipidov nemôže byť:
                                   
            a)      kyselina fosforečná
                                   
            b)      propanol
                                   
            c)      glycerol
                                   
            d)      cholesterol
                       
            27.      Serín môže byť prítomný v
            molekule:
                                   
            a)      glykolipidov
                                   
            b)      neutrálnych tukov
                                   
            c)      steroidov
                                   
            d)      fosfolipidov
                       
            28.      Zložité lipidy sú dôležitou
            súčasťou:
                                   
            a)      slín
                                   
            b)      nervových buniek
                                   
            c)      svalového tkaniva
                                   
            d)      moča
             
                       
            29.      Zlúčenina zloženia
                                                               
            CH2 - O - CO - C17H33
                                                                
            /
                                                              
            CH - O - CO - C17H33
                                                               
            /
                                                             
            CH2 - O - CO - C17H33
                                   
            je:
                                   
            a)      tristearid
                                   
            b)      tripalmitid
                                   
            c)      trioleid
                                   
            d)      zložený tuk
             
            Správne
            riešenia