METABOLIZMUS -
CHEMICKÁ PREMENA LÁTOK
PRINCÍPY REGULÁCIE
METABOLIZMU
Enzýmy
1. Podstatou účinku enzýmov je:
a) zvyšovanie aktivačnej energie
b) znižovanie aktivačnej energie
c) znižovanie rýchlosti chemických
reakcií
d) neplatí ani jedna z uvedených možností
2. Nebielkovinová zložka enzýmov
sa nazýva:
a) koenzým
b) apoenzým
c) proenzým
d) zymogén
3. Proteínová časť enzýmu sa
nazýva:
a) zymogén
b) proenzým
c) apoenzým
d) koenzým
4. Neaktívna forma enzýmu sa nazýva:
a) koenzým
b) proenzým (zymogén)
c) apoenzým
d) neplatí ani jedna z uvedených
5. Substrátovú špecifickosť enzýmu
určuje jeho:
a) koenzým
b) bielkovinová časť
c) nebielkovinová časť
d) prostetická skupina
6. Nekompetitívnu inhibíciu spôsobuje:
a) látka podobná substrátu
b) vratná väzba inhibítora
c) zvýšenie teploty
d) pevná väzba inhibítora
7. Kompetitívnu inhibíciu spôsobuje:
a) látka podobná substrátu
b) nevratná väzba inhibítora
c) zvýšenie teploty
d) pevná väzba inhibítora
8. Vyberte nepravdivý výrok o enzýmoch:
a) sú to bielkoviny so špecifickou
štruktúrou
b) zvyšujú rýchlosť reakcií látkového
metabolizmu
c) mnohé z nich vyžadujú pre svoju
činnosť ďalšiu zložku -inhibítor
d) mnohé z nich vyžadujú pre svoju
činnosť nebielkovinovú zložku - koenzým
9. Vyber správne tvrdenie o koenzýme:
a) je rovnaký pre všetky enzýmy
b) môže byť rovnaký pre viaceré
enzýmy
c) vyžaduje prítomnosť AMP
d) samotný katalyzuje enzýmovú
reakciu
10. Kompetitívnu inhibíciu možno
zrušiť:
a) zmenou teploty
b) znížením koncentrácie substrátu
c) zvýšením hodnoty pH
d) zvýšením koncentrácie substrátu
11. Pri alosterickej inhibícii sa
môže:
a) meniť primárna štruktúra enzýmu
b) obsadiť aktívne centrum enzýmu
c) meniť kvartérna štruktúra enzýmu
d) meniť sekundárna štruktúra enzýmu
12. Premena proenzýmu na aktívny
enzým je spojená:
a) so zväčšením molekuly
b) so zmenšením molekuly
c) s odštiepením koenzýmu
d) s odštiepením apoenzýmu
13. Alosterické miesto enzýmu sa nachádza:
a) na apoenzýme
b) na koenzýme
c) v aktívnom mieste enzýmu
d) mimo aktívneho miesta enzýmu
14. Nekompetitívna inhibícia je:
a) vratná
b) podmienená nedostatkom substrátu
c) podmienená iónmi ťažkých kovov
d) spôsobená katiónom Mg2+
15. Rýchlosť enzýmovej reakcie
zvyšuje:
a) zvýšenie koncentrácie produktu
b) zvýšenie koncentrácie substrátu
c) zníženie koncentrácie substrátu
d) zníženie teploty
Správne
riešenia