|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadička (hrnček), varič, tyčinka (lyžička),
papier.
Roztok škrobu pripravený zo zemiaka.
|
Postup
práce:
Roztok škrobu
pripravený z nastrúhaného zemiaka zahrievame v kadičke.
Počas zahrievania roztok miešame. Sledujeme ako sa menia
vlastnosti roztoku.
|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]
|
Pozorovanie
Zahriatím roztoku vzniká kvapalina s vysokou
viskozitou. Keď ju prenesieme na papier, lepí ho.
|
Vysvetlenie
Škrob sa v studenej vode takmer
nerozpúšťa. Záhrevom však mazovatie, t.j. vytvára viskózny
roztok. Po ochladení koncentrovaného roztoku sa získa matná,
lepkavá hmota – škrobové lepidlo.
|
Zneškodnenie
splodín
Pri experimente venujeme zvýšenú
pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi. Produkty
experimentu nie sú zdraviu škodlivé.
|
Časová
dotácia
10 minút
|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:
9. roč. ZŠ: Sacharidy
3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy
|