
|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadička (hrnček), lyžička,
varič.
Sacharóza (cukor), kyselina
mliečna (CH3-CH(OH)-COOH).

|
Postup
práce:
Do kadičky si
pripravíme vodný roztok sacharózy (asi 5 lyžičiek
cukru v 100 cm3 vody). Do roztoku pridáme
niekoľko kvapiek kyseliny mliečnej a zmes za stáleho
miešania zahrievame na variči. Sledujeme zmeny vzhľadu
a vône.
|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]

|
Pozorovanie
Zahriatím získame hnedastú
vysoko viskóznu látku s veľmi príjemnou vôňou pripomínajúcou
vôňu medu.

|
Vysvetlenie
Sacharóza
(repný cukor) je disacharid, zložený z molekuly glukózy a
fruktózy. Pôsobením kyseliny nastáva jej kyslá hydrolýza,
pri ktorej vzniká invertný cukor – ekvimolekulová
zmes glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor).
[ Obsah
aktuálnej stránky ]

|
Bezpečnosť
Pri experimente venujeme zvýšenú
pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi.

|
Časová
dotácia
10 minút

|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k
téme:
3. roč. gymnázia: Zložité
sacharidy
|