
|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadička (hrnček, širší sklenný pohár),
varič, lyžička, nitka, ceruzka.
Sacharóza (cukor), voda.

|
Postup
práce:
Do kadičky
s horúcou vodou postupne pridávame sacharózu.
Keď sa už cukor prestane rozpúšťať aj keď
roztok miešame, prestaneme ho pridávať. Tým sme
vytvorili nasýtený roztok. Potom na ceruzku uviažeme
nitku a ponoríme ju kolmo nadol do roztoku cukru.
Pozorujeme, čo prebieha na nitke (necháme v kľude
24 hodín).
|

|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]

|
Pozorovanie
Po istom čase sa v kadičke začínajú
tvoriť kryštáliky. Tieto sa postupne zväčšujú. Kryštáliky,
ktoré sa vytvoria na hladine, je možné opatrným vytiahnutím
nitky vybrať a prezrieť si ich.

|
Vysvetlenie
Rozpúšťaná látka
(sacharóza – repný cukor) sa rozpúšťa v rozpúšťadle
(vo vode) len do určitej hodnoty pri danej teplote a vytvára
nasýtený roztok. Rozpustnosť tuhých látok sa pri väčšine
látok s teplotou zvyšuje. Preto sa chladnutím stáva z nasýteného
roztoku presýtený a začínajú sa z neho vylučovať
kryštáliky rozpustenej látky – v našom prípade
sacharózy.

|
Časová
dotácia
10 minút
(nechať v kľude 24 hodín)

|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k
téme:
8. roč. ZŠ: Oddeľovanie zložiek zmesí
9. roč. ZŠ: Sacharidy
1. roč. gymnázia: Látky – sústavy
látok (oddeľovanie zložiek zmesí)
3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy
|