|
Pomôcky
a chemikálie:
Skúmavky, držiak na
skúmavky, lyžička, liehový kahan, kadičky.
Sacharóza (cukor), mlieko, voda.
|
Postup
práce:
Do skúmavky nasypeme lyžičku
sacharózy a opatrne zahrievame nad liehovým
kahanom. Keď sa látka roztopí a mierne stmavne,
rozdelíme ju do dvoch skúmaviek. Do prvej pridáme
mlieko a do druhej vodu. Overíme rozpustnosť. Do
čistej skúmavky opäť nasypeme sacharózu a
intenzívne ho zahrievame nad kahanom. Pozorujeme,
čo sa deje s obsahom.
|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]
|
Pozorovanie
Kryštáliky sacharózy sa
pri zahrievaní roztopili a kvapalná látka následne
stmavla – získali sme karamel. Karamel je rozpustný vo
vode aj v mlieku.
Ďalším zahrievaním (v
druhej skúmavke) sa sacharóza úplne rozkladá, pričom zo
skúmavky sa intenzívne dymí a na stenách okolo ústia skúmavky
sa zrážajú kvapky vody.
|
Vysvetlenie
Sacharóza (repný
cukor) tvorí molekulové kryštály, molekuly sú veľké,
polárne a v kryštále sú navzájom pútané slabými väzbami.
Preto je kryštál sacharózy pri vysokej teplote nestály a
rozpadá sa. Pri teplote 150 až 190 şC dochádza ku
karamelizácii sacharózy a vznikajú hnedé až hnedočierne
produkty rôzneho zloženia, t.j. karamel.
Pôsobením vysokej
teploty sa cukry postupne rozkladajú až na oxid uhličitý
(tento uniká zo skúmavky) a vodu (vodná para sa zráža na
kvapalinu na chladnejšej stene skúmavky).
|
Zneškodnenie
splodín
Pri pokuse je potrebné venovať zvláštnu
pozornosť opatrnosti pri zahrievaní skúmavky nad kahanom.
Produkty experimentu nie sú nebezpečné.
[ Obsah
aktuálnej stránky ]
|
Časová
dotácia
10 minút
[ Obsah
aktuálnej stránky ]
|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k
téme:
9. roč. ZŠ: Sacharidy
3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy
|