|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadička (fľaštička od majonézy), lyžička.
Mlieko, hydrogénuhličitan sodný (NaHCO3) – sóda
bikarbóna, 8 % roztok kyseliny octovej (CH3COOH) - ocot.
|
Postup
práce:
Do kadičky s asi
50 cm3
mlieka nasypeme asi 2 lyžičky hydrogénuhličitanu sodného
(sódy bikarbóny). Dobre premiešame a potom prikvapkáme
roztok kyseliny octovej (ocot). Pozorujeme zmeny.
|
[ Obsah aktuálnej
stránky ]
|
Pozorovanie
Keď je v mlieku rozpustený hydrogénuhličitan sodný,
bielkoviny v mlieku sa po pridaní roztok kyseliny octovej
nevyzrážajú. Roztok v kadičke búrlivo pení, ale zrazenina
nevzniká.
|
Vysvetlenie
Kyselina octová (ocot), ktorú pridávame do roztoku, reaguje s hydrogénuhličitanom
sodným, obsiahnutým v sóde bikarbóne. Preto sa kazeín nezráža.
Pri reakcii vzniká oxid uhličitý, ktorý spôsobuje
búrlivé penenie.
|
Zneškodnenie
splodín
Produkty pokusu nie sú
zdraviu škodlivé. Sklo môžeme vymyť vodou priamo do výlevky.
|
Časová
dotácia
5 minút
|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:
9. roč. ZŠ: Bielkoviny 3. roč. gymnázia:
Bielkoviny
|