CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:
  

Kadičky (fľaštičky od detskej výživy), skúmavka, lievik, filtračný papier (filter na kávu), lyžička, držiak na skúmavky, kahan. Mlieko, 8 % roztok kyseliny octovej (CH3COOH) - ocot.

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Postup práce:

 

Asi 50 cm3 mlieka rozriedime v kadičke rovnakým množstvom vody a prikvapkáme k nemu niekoľko kvapiek roztoku kyseliny octovej (octu). Premiešame a vzniknutú zrazeninu odfiltrujeme. Filtrát zahrejeme nad kahanom a pozorujeme zmeny, ktoré v ňom prebiehajú.

 

[ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie
  

Prikvapkaním kyseliny octovej sa v mlieku tvorí biela zrazenina. Po jej odfiltrovaní môžeme pozorovať, že lepí papier. Vo filtráte sa pri zahriatí tvorí opäť biela zrazenina (roztok sa zakalí).

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Vysvetlenie

Kravské mlieko obsahuje 3,3 % bielkovín. Okrem bielkovín sa v mlieku nachádza aj mliečny cukor a mliečne tuky. Z jednotlivých bielkovín sa v mlieku nachádza najmä kazeín a mliečny albumín. Bielkovina kazeín (patrí medzi fosfoproteíny) sa v čerstvom mlieku nachádza viazaný s iónmi Ca2+. Pridaním kyseliny octovej (ocot je jej zriedený roztok) sa zmení hodnota pH na izoelektrický bod kazeínu (pI = 4,6) a vyzráža sa biela zrazenina - voľný kazeín, ktorý je takmer úplne bez vápnika. Po jej odfiltrovaní ostáva vo filtráte ďalšia mliečna bielkovina – mliečny albumín. Tento je rozpustný vo vode a zráža – denaturuje sa - pri 65OC.

[ Obsah aktuálnej stránky

Zneškodnenie splodín

Produkty pokusu nie sú zdraviu škodlivé. Sklo môžeme vymyť vodou priamo do výlevky. Zvýšenú pozornosť venujeme zahrievaniu skúmavky s filtrátom nad kahanom.

[ Obsah aktuálnej stránky

Časová dotácia

10 minút
 

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

9. roč. ZŠ: Bielkoviny 3. roč. gymnázia: Bielkoviny

[ Obsah aktuálnej stránky ]

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000