|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadičky (fľaštičky
od detskej výživy), skúmavka, lievik, filtračný papier (filter
na kávu), lyžička, držiak na skúmavky, kahan. Mlieko,
8 % roztok kyseliny octovej (CH3COOH) - ocot.
|
Postup
práce:
Asi 50 cm3
mlieka rozriedime v kadičke rovnakým množstvom
vody a prikvapkáme k nemu niekoľko kvapiek roztoku
kyseliny octovej (octu). Premiešame a vzniknutú
zrazeninu odfiltrujeme. Filtrát zahrejeme nad kahanom a
pozorujeme zmeny, ktoré v ňom prebiehajú.
|
|
[ Obsah aktuálnej
stránky ]
|
Pozorovanie
Prikvapkaním kyseliny octovej sa
v mlieku tvorí biela zrazenina. Po jej odfiltrovaní môžeme
pozorovať, že lepí papier. Vo filtráte sa pri zahriatí tvorí
opäť biela zrazenina (roztok sa zakalí).
|
Vysvetlenie
Kravské mlieko obsahuje 3,3 % bielkovín.
Okrem bielkovín sa v mlieku nachádza aj mliečny cukor a mliečne
tuky. Z jednotlivých bielkovín sa v mlieku nachádza
najmä kazeín a mliečny albumín. Bielkovina kazeín (patrí medzi
fosfoproteíny) sa v čerstvom mlieku nachádza viazaný s iónmi
Ca2+. Pridaním kyseliny octovej (ocot je jej zriedený
roztok) sa zmení hodnota pH na izoelektrický bod kazeínu (pI =
4,6) a vyzráža sa biela zrazenina - voľný kazeín, ktorý je
takmer úplne bez vápnika. Po jej odfiltrovaní ostáva vo filtráte
ďalšia mliečna bielkovina – mliečny albumín. Tento je
rozpustný vo vode a zráža – denaturuje sa - pri 65OC.
|
Zneškodnenie
splodín
Produkty pokusu nie sú zdraviu škodlivé.
Sklo môžeme vymyť vodou priamo do výlevky. Zvýšenú pozornosť
venujeme zahrievaniu skúmavky s filtrátom nad kahanom.
|
Časová
dotácia
10 minút
|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:
9. roč. ZŠ: Bielkoviny 3. roč. gymnázia: Bielkoviny
|