CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:
Varič, hrnček, nôž.
2 vajcia, voda.
[ Obsah aktuálnej stránky

Postup práce:
 

Na variči uvaríme bežným spôsobom dve vajcia na tvrdo (približne 10 minút). Jedno vajce potom prudko schladíme v studenej vode a druhé necháme voľne vychladnúť na vzduchu. Pozorujeme, čím sa vajcia líšia.

 [ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie

Z vajca, ktoré sme schladili vo vode sa škrupina lúpe oveľa ľahšie, ako z vajca, ktoré chladlo pozvoľna na vzduchu.
Po rozrezaní pozvoľna chladnúceho vajca objavíme na povrchu žĺtka zelenkavý povlak, ktorý sa u rýchlo schladeného vajca nenachádza.
[ Obsah aktuálnej stránky ]

Vysvetlenie

Nie len vaječný bielok, ale aj žĺtok obsahuje bielkoviny (15 – 17 %). Okrem nich sa v žĺtku nachádzajú hlavne tuky (28 – 36 %) a voda (47 – 50 %). Základnou väzbou, ktorou sú bielkoviny vytvorené z aminokyselín, je peptidická väzba (CO-NH). Okrem tejto väzby sa v reťazcoch bielkovín môžeme stretnúť aj s inými typmi väzieb. Sú to najmä disulfidické väzby, ktorými sú pospájané rôzne časti jedného alebo viacerých peptidických reťazcov. Tieto priečne väzby sa môžu pôsobením vysokých teplôt rozpadať a preto sa pri varení vo vajci tvorí sulfán (H2S). U prudko schladeného vajca sa plyn nahromadí až pod škrupinou, kde plynová vrstvička uľahčuje lúpanie škrupiny. V pozvoľna chladnúcom vajci sa ióny síry viažu s iónmi železa, ktoré sú obsiahnuté vo vaječnom žĺtku a tvorí sa tmavá vrstva železnatej soli..
[ Obsah aktuálnej stránky

Zneškodnenie splodín

Zvýšenú opatrnosť venujeme manipulácii s horúcimi predmetmi.

Sulfán sa tvorí iba v nepatrnom množstve, ktoré nie je zdraviu škodlivé.

[ Obsah aktuálnej stránky

Časová dotácia

15 - 20 minút
 

[ Obsah aktuálnej stránky ] 

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

3. roč. gymnázia: Bielkoviny   
[ Obsah aktuálnej stránky

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000