|
|
|
Pomôcky
a chemikálie:
Varič, hrnček, nôž.
2 vajcia, voda.
|
Postup
práce:
Na variči
uvaríme bežným spôsobom dve vajcia na tvrdo (približne
10 minút). Jedno vajce potom prudko schladíme v studenej
vode a druhé necháme voľne vychladnúť na vzduchu.
Pozorujeme, čím sa vajcia líšia.
|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]
|
Pozorovanie
Z vajca, ktoré sme schladili vo vode sa škrupina lúpe oveľa ľahšie,
ako z vajca, ktoré chladlo pozvoľna na vzduchu.
Po rozrezaní pozvoľna chladnúceho vajca objavíme na povrchu žĺtka
zelenkavý povlak, ktorý sa u rýchlo schladeného vajca nenachádza.
|
Vysvetlenie
Nie len vaječný bielok, ale aj žĺtok obsahuje bielkoviny (15 –
17 %). Okrem nich sa v žĺtku nachádzajú hlavne tuky (28 –
36 %) a voda (47 – 50 %). Základnou väzbou, ktorou sú
bielkoviny vytvorené z aminokyselín, je peptidická väzba (CO-NH).
Okrem tejto väzby sa v reťazcoch bielkovín môžeme stretnúť
aj s inými typmi väzieb. Sú to najmä disulfidické väzby,
ktorými sú pospájané rôzne časti jedného alebo viacerých
peptidických reťazcov. Tieto priečne väzby sa môžu pôsobením
vysokých teplôt rozpadať a preto sa pri varení vo vajci tvorí
sulfán (H2S). U prudko schladeného vajca sa plyn
nahromadí až pod škrupinou, kde plynová vrstvička uľahčuje lúpanie
škrupiny. V pozvoľna chladnúcom vajci sa ióny síry viažu
s iónmi železa, ktoré sú obsiahnuté vo vaječnom žĺtku a
tvorí sa tmavá vrstva železnatej soli..
|
Zneškodnenie
splodín
Zvýšenú opatrnosť venujeme manipulácii s horúcimi
predmetmi.
Sulfán sa tvorí iba v nepatrnom množstve,
ktoré nie je zdraviu škodlivé.
|
Časová
dotácia
15 - 20 minút
[ Obsah aktuálnej stránky ]
|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:
3. roč. gymnázia:
Bielkoviny
|
|