CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:

Kadička, lyžička, skúmavky, držiak na skúmavky, liehový kahan, stojan na skúmavky.
Vajce, voda, 30 % vodný roztok modrej skalice (CuSO4 . 5 H2O), etanol (CH3CH2OH).
[ Obsah aktuálnej stránky ]

Postup práce:
 

Z vajca oddelíme vaječný bielok a rozpustíme ho v kadičke v 100 cm3 vody. Do troch skúmaviek si pripravíme asi po 5 cm3 roztoku vaječného bielka. Potom do prvej skúmavky pridáme malé množstvo roztoku modrej skalice, do druhej skúmavky prilejeme etanol a obsah tretej skúmavky jemne zahrievame nad kahanom. Pozorujeme zmeny v skúmavkách.

 [ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie

V roztoku vaječného bielka v prvej skúmavke sa pôsobením modrej skalice vytvorila bledomodrá zrazenina. Roztok v druhej skúmavke sa po pridaní etanolu zakalil a rovnako sa zakalil aj obsah tretej skúmavky, ktorú sme zahrievali.
[ Obsah aktuálnej stránky

Vysvetlenie

Bielkoviny obsiahnuté vo vaječnom bielku (obsahuje až 12 % bielkovín, pričom 70 % z nich tvorí vajcový albumín) reagujú citlivo na soli ťažkých kovov, etanol aj na zvýšenú teplotu. Organickými rozpúšťadlami (napr. etanol) a niektorými soľami (napr. CuSO4) sa bielkoviny vratne zrážajú. V prípade pôsobenia vysokej teploty nastáva u bielkovín denaturácia, pri ktorej sa narúša terciálna štruktúra, aktívne miesta strácajú svoje špecifické priestorové usporiadanie a teda sa znižuje alebo stráca biologická aktivita bielkoviny. Denaturácia je nevratná reakcia. Pôsobením ťažkých kovov, vysokých teplôt a p. sa teda narúša štruktúra bielkovín, pričom tieto už neplnia svoju funkciu v organizme.
[ Obsah aktuálnej stránky

Zneškodnenie splodín

Produkty vznikajúce pri uvedenom pokuse nie sú zdraviu škodlivé. Všetko sklo môžeme vymývať priamo vodou do výlevky.

Zvýšenú pozornosť venujeme zahrievaniu tretej skúmavky, zahrievame pomaly.

[ Obsah aktuálnej stránky

Časová dotácia

10 minút

[ Obsah aktuálnej stránky

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

9. roč. ZŠ: Bielkoviny 3. roč. gymnázia: Bielkoviny
 

[ Obsah aktuálnej stránky

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000