|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadička, lyžička, skúmavky, držiak na skúmavky, liehový
kahan, stojan na skúmavky.
Vajce, voda, 30 % vodný roztok modrej skalice (CuSO4 . 5
H2O), etanol (CH3CH2OH).
|
Postup
práce:
Z vajca
oddelíme vaječný bielok a rozpustíme ho v kadičke
v 100 cm3 vody.
Do troch skúmaviek si pripravíme asi po 5 cm3
roztoku vaječného bielka. Potom do prvej skúmavky pridáme
malé množstvo roztoku modrej skalice, do druhej skúmavky
prilejeme etanol a obsah tretej skúmavky jemne zahrievame
nad kahanom. Pozorujeme zmeny v skúmavkách.
|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]
|
Pozorovanie
V roztoku vaječného bielka v prvej skúmavke sa pôsobením
modrej skalice vytvorila bledomodrá zrazenina. Roztok v druhej
skúmavke sa po pridaní etanolu zakalil a rovnako sa zakalil aj
obsah tretej skúmavky, ktorú sme zahrievali.
|
Vysvetlenie
Bielkoviny obsiahnuté vo vaječnom bielku (obsahuje až 12 %
bielkovín, pričom 70 % z nich tvorí vajcový albumín)
reagujú citlivo na soli ťažkých kovov, etanol aj na zvýšenú
teplotu. Organickými rozpúšťadlami (napr. etanol) a niektorými
soľami (napr. CuSO4) sa bielkoviny vratne zrážajú. V prípade
pôsobenia vysokej teploty nastáva u bielkovín denaturácia, pri
ktorej sa narúša terciálna štruktúra, aktívne miesta strácajú
svoje špecifické priestorové usporiadanie a teda sa znižuje
alebo stráca biologická aktivita bielkoviny. Denaturácia je
nevratná reakcia. Pôsobením ťažkých kovov, vysokých teplôt a
p. sa teda narúša štruktúra bielkovín, pričom tieto už
neplnia svoju funkciu v organizme.
|
Zneškodnenie
splodín
Produkty vznikajúce pri uvedenom pokuse nie sú zdraviu škodlivé.
Všetko sklo môžeme vymývať priamo vodou do výlevky.
Zvýšenú
pozornosť venujeme zahrievaniu tretej skúmavky, zahrievame pomaly.
|
Časová
dotácia
10 minút
|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:
9. roč. ZŠ: Bielkoviny 3. roč. gymnázia:
Bielkoviny
|