Jednoduchá
destilácia rumu
Pomôcky a chemikálie
2
skúmavky, 7 cm dlhý kus drôtenky (na umývanie riadu), 2 držiaky
na skúmavky, 4 striekačky s injekčnými ihlami (0.8/120
mm), gumená zátka, kahan, varné kamienky, rum (38 %), prístroje
na elektrické meranie hodnôt (NiCrNi senzor)
Postup práce
Do
skúmavky nalejeme rum (38 %) asi do výšky 5-6 cm a pridáme
varné kamienky. Do skúmavky ďalej vložíme asi 7 cm dlhý
kus drôtenky ako výplň „kolóny“ a skúmavku uzavrieme
gumenou zátkou. V gumenej zátke sú 4 injekčné ihly, ktoré
slúžia ako chladič (namiesto ihiel môžeme použiť
sklenenú rúrku ohnutú do pravého uhla). Ihly musia byť
ohnuté do pravého uhla, aby sme ich mohli vložiť čo
najhlbšie do druhej skúmavky. Za pomoci dvoch držiakov na
skúmavky, môžeme aparatúru držať v ruke. Potom kvapalinu
(rum) zahrievame. Akonáhle začne kvapalina vrieť, musíme
prívod tepla zastaviť, aby sa zabránilo zahlteniu drôtenky,
ktorá nahrádza kolónu.
Pomocou
tenkého drôteného senzora NiCrNi, ktorý upevníme zboku na
zátku mimo skúmavky, získame závislosť teploty od času.
Prvá frakcia (do teploty 78 °C),
ktorú získame, je čistý alkohol. Potom destiluje zmes
alkoholu a vody, poslednou frakciou je čistá voda (viď obrázok).
Z predestilovaného alkoholu môžeme stanoviť hustotu,
teplotu varu a spektrálnymi metódami môžeme overiť čistotu
alkoholu.
|