| Jednoduchá
                  destilácia rumu
Pomôcky a chemikálie2
                  skúmavky, 7 cm dlhý kus drôtenky (na umývanie riadu), 2 držiaky
                  na skúmavky, 4 striekačky s injekčnými ihlami (0.8/120
                  mm), gumená zátka, kahan, varné kamienky, rum (38 %), prístroje
                  na elektrické meranie hodnôt (NiCrNi senzor)
                  
                   Postup práceDo
                  skúmavky nalejeme rum (38 %) asi do výšky 5-6 cm a pridáme
                  varné kamienky. Do skúmavky ďalej vložíme asi 7 cm dlhý
                  kus drôtenky ako výplň „kolóny“ a skúmavku uzavrieme
                  gumenou zátkou. V gumenej zátke sú 4 injekčné ihly, ktoré
                  slúžia ako chladič (namiesto ihiel môžeme použiť
                  sklenenú rúrku ohnutú do pravého uhla). Ihly musia byť
                  ohnuté do pravého uhla, aby sme ich mohli vložiť čo
                  najhlbšie do druhej skúmavky. Za pomoci dvoch držiakov na
                  skúmavky, môžeme aparatúru držať v ruke. Potom kvapalinu
                  (rum) zahrievame. Akonáhle začne kvapalina vrieť, musíme
                  prívod tepla zastaviť, aby sa zabránilo zahlteniu drôtenky,
                  ktorá nahrádza kolónu. Pomocou
                  tenkého drôteného senzora NiCrNi, ktorý upevníme zboku na
                  zátku mimo skúmavky, získame závislosť teploty od času.
                  Prvá frakcia (do teploty 78 °C),
                  ktorú získame, je čistý alkohol. Potom destiluje zmes
                  alkoholu a vody, poslednou frakciou je čistá voda (viď obrázok).
                  Z predestilovaného alkoholu môžeme stanoviť hustotu,
                  teplotu varu a spektrálnymi metódami môžeme overiť čistotu
                  alkoholu.   |