UČEBNÉ TEXTY

CHÉMIA

 

CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY

UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

ŠIS CHÉMIA

Alkoholové kvasenie

Pomôcky a chemikálie

skúmavka s bočným vývodom, gumové zátky, stojan, svorka, kruh na stojan, sieťka, kadička (100 cm3 a 250 cm3), hadice, sklenená trubička ohnutá do pravého uhla, skúmavka, držiak na skúmavky, teplomer, kliešte, kahan, horčíková fólia v tvare žľabu, hydroxid vápenatý, droždie, hrozienka.

Postup práce 

a)    Príprava kvasu

 

Niekoľko cm3 čerstvého droždia sa v kadičke (100 cm3), naplnenej vlažnou vodou, rozdrví a suspenduje.

 

 

b)      Príprava hrozienok

 

Do skúmavky s bočným vývodom, pripevnej na stojan, dáme rozdrvené hrozienka a pridáme suspenziu droždia z pokusu a).

 

 

c)     Postup kvasenia

 

Skúmavku s bočným vývodom uzavrieme gumenou zátkou. Bočný vývod je spojený prostredníctvom krátkej gumenej hadice so sklenenou trubičkou, ktorá je ponorená do kadičky (100 cm3), v ktorej je asi 50 cm3 roztoku hydroxidu vápenatého. Pri reakcii droždia s hrozienkami sa po niekoľkých minútach začína proces alkoholového kvasenia. Trvá  zhruba 1 deň, potom je hlavný kvasný proces ukončený.

d)  Dôkaz oxidu uhličitého, ktorý vzniká pri kvasnom procese

 

     Číry roztok hydroxidu vápenatého sa krátko po začatom kvasení zakalí. Po skončení hlavného kvasenia sa na dne kadičky vytvorí usadenina uhličitanu vápenatého.

 

 

e)  Destilácia už vytvoreného alkoholu

 

Kadička, v ktorej je vápenná voda sa oddiali. Nad vyčnievajúcu sklenenú trubičku vsunieme skúmavku. Táto skúmavka sa vloží do kadičky (250 cm3) naplnenej vodou, ktorá slúži na chladenie. Zmes, ktorá sa vytvorila počas procesu kvasenia v skúmavke s bočným vývodom, opatrne zahrievame nad plameňom až do varu. Destilát, ktorý uniká z bočného vývodu skúmavky musíme zachytiť v skúšobnej rúrke. Sklenená rúrka nesmie byť ponorená do destilátu, pretože by mohlo dôjsť k nasatiu vzniknutého alkoholu.

f)    Identifikácia vzniknutého alkoholu

    Skúšobnú trubička, v ktorej je destilát, ponoríme do vriacej vody, pokiaľ destilát nezovrie. Do skúšobnej trubičky ponoríme teplomer a odmeriame teplotu vtedy, keď destilát kondenzuje. Potom sa skúša zápach a horľavosť destilátu.

Pozorovanie

Etanol - horľavá organická kvapalina, ktorá má teplotu varu 78 oC, vzniká z cukru v prítomnosti droždia. Ako vedľajší produkt vzniká oxid uhličitý.

Vysvetlenie

C6H12O6    2 C2H5OH + 2 CO2 + energia.

Dôležité je sklenenú rúrku dobre ochladzovať.

Bezpečnosť

            Dbajme na dostatočnú vzdialenosť medzi plameňom a parami
            destilátu.

 

 [návrat]

          

Posledná aktualizácia: 09.08.2001