Alkoholové
kvasenie
Pomôcky a chemikálie
skúmavka
s bočným vývodom, gumové zátky, stojan, svorka, kruh na
stojan, sieťka, kadička (100 cm3
a 250 cm3), hadice, sklenená trubička ohnutá do pravého uhla, skúmavka,
držiak na skúmavky, teplomer, kliešte, kahan, horčíková
fólia v tvare žľabu, hydroxid vápenatý, droždie,
hrozienka.
Postup práce
a)
Príprava
kvasu
Niekoľko cm3
čerstvého droždia sa v kadičke (100 cm3),
naplnenej vlažnou vodou, rozdrví a suspenduje.
b)
Príprava
hrozienok
Do skúmavky s bočným vývodom, pripevnej na
stojan, dáme rozdrvené hrozienka a pridáme suspenziu droždia
z pokusu a).
c)
Postup
kvasenia
Skúmavku s bočným vývodom uzavrieme gumenou zátkou.
Bočný vývod je spojený prostredníctvom krátkej gumenej
hadice so sklenenou trubičkou, ktorá je ponorená do kadičky
(100 cm3), v ktorej je asi 50 cm3 roztoku
hydroxidu vápenatého. Pri reakcii droždia s hrozienkami sa
po niekoľkých minútach začína proces alkoholového
kvasenia. Trvá zhruba 1 deň, potom je hlavný kvasný proces ukončený.
d)
Dôkaz oxidu
uhličitého, ktorý vzniká pri kvasnom procese
Číry roztok hydroxidu vápenatého sa krátko po začatom
kvasení zakalí. Po skončení hlavného kvasenia sa na dne
kadičky vytvorí usadenina uhličitanu vápenatého.
e)
Destilácia už
vytvoreného alkoholu
Kadička, v ktorej je vápenná voda sa oddiali.
Nad vyčnievajúcu sklenenú trubičku vsunieme skúmavku. Táto
skúmavka sa vloží do kadičky (250 cm3)
naplnenej vodou, ktorá slúži na chladenie. Zmes, ktorá sa
vytvorila počas procesu kvasenia v skúmavke s bočným vývodom,
opatrne zahrievame nad plameňom až do varu. Destilát, ktorý
uniká z bočného vývodu skúmavky musíme zachytiť v skúšobnej
rúrke. Sklenená rúrka nesmie byť ponorená do destilátu,
pretože by mohlo dôjsť k nasatiu vzniknutého alkoholu.
f)
Identifikácia
vzniknutého alkoholu
Skúšobnú
trubička, v ktorej je destilát, ponoríme do vriacej vody,
pokiaľ destilát nezovrie. Do skúšobnej trubičky ponoríme
teplomer a odmeriame teplotu vtedy, keď destilát kondenzuje.
Potom sa skúša zápach a horľavosť destilátu.
Pozorovanie
Etanol
- horľavá organická kvapalina, ktorá má teplotu varu 78 oC,
vzniká z cukru v prítomnosti droždia. Ako vedľajší
produkt vzniká oxid uhličitý.
Vysvetlenie
C6H12O6
→ 2
C2H5OH
+ 2 CO2
+ energia.
Dôležité
je sklenenú rúrku dobre ochladzovať.
Bezpečnosť
Dbajme na dostatočnú vzdialenosť medzi plameňom a parami
destilátu.
|