| Alkoholové
                  kvasenie
Pomôcky a chemikálieskúmavka
                  s bočným vývodom, gumové zátky, stojan, svorka, kruh na
                  stojan, sieťka, kadička (100 cm3
                  a 250 cm3), hadice, sklenená trubička ohnutá do pravého uhla, skúmavka,
                  držiak na skúmavky, teplomer, kliešte, kahan, horčíková
                  fólia v tvare žľabu, hydroxid vápenatý, droždie,
                  hrozienka.
                  
                   Postup práce 
                  
                  a)   
                  Príprava
                  kvasu
                  
                    
                  
                   Niekoľko cm3
                  čerstvého droždia sa v kadičke (100 cm3),
                  naplnenej vlažnou vodou, rozdrví a suspenduje.  
                  
                    
                  
                   b)     
                  Príprava
                  hrozienok
                  
                    
                  
                   Do skúmavky s bočným vývodom, pripevnej na
                  stojan, dáme rozdrvené hrozienka a pridáme suspenziu droždia
                  z pokusu a).  
                  
                    
                  
                   c)    
                  Postup
                  kvasenia
                  
                    
                  
                   Skúmavku s bočným vývodom uzavrieme gumenou zátkou.
                  Bočný vývod je spojený prostredníctvom krátkej gumenej
                  hadice so sklenenou trubičkou, ktorá je ponorená do kadičky
                  (100 cm3), v ktorej je asi 50 cm3 roztoku
                  hydroxidu vápenatého. Pri reakcii droždia s hrozienkami sa
                  po niekoľkých minútach začína proces alkoholového
                  kvasenia. Trvá  zhruba 1 deň, potom je hlavný kvasný proces ukončený.
 
 d) 
                  Dôkaz oxidu
                  uhličitého, ktorý vzniká pri kvasnom procese
                  
                    
                  
                       
                  Číry roztok hydroxidu vápenatého sa krátko po začatom
                  kvasení zakalí. Po skončení hlavného kvasenia sa na dne
                  kadičky vytvorí usadenina uhličitanu vápenatého.  
                  
                    
                  
                   e) 
                  Destilácia už
                  vytvoreného alkoholu
                  
                    
                  
                   Kadička, v ktorej je vápenná voda sa oddiali.
                  Nad vyčnievajúcu sklenenú trubičku vsunieme skúmavku. Táto
                  skúmavka sa vloží do kadičky (250 cm3)
                  naplnenej vodou, ktorá slúži na chladenie. Zmes, ktorá sa
                  vytvorila počas procesu kvasenia v skúmavke s bočným vývodom,
                  opatrne zahrievame nad plameňom až do varu. Destilát, ktorý
                  uniká z bočného vývodu skúmavky musíme zachytiť v skúšobnej
                  rúrke. Sklenená rúrka nesmie byť ponorená do destilátu,
                  pretože by mohlo dôjsť k nasatiu vzniknutého alkoholu.
 f)   
                  Identifikácia
                  vzniknutého alkoholu
                  
                       Skúšobnú
                  trubička, v ktorej je destilát, ponoríme do vriacej vody,
                  pokiaľ destilát nezovrie. Do skúšobnej trubičky ponoríme
                  teplomer a odmeriame teplotu vtedy, keď destilát kondenzuje.
                  Potom sa skúša zápach a horľavosť destilátu.
 PozorovanieEtanol
                  - horľavá organická kvapalina, ktorá má teplotu varu 78 oC,
                  vzniká z cukru v prítomnosti droždia. Ako vedľajší
                  produkt vzniká oxid uhličitý.
 VysvetlenieC6H12O6 
                  →  2
                  C2H5OH
                  + 2 CO2
                  + energia. Dôležité
                  je sklenenú rúrku dobre ochladzovať.
 BezpečnosťDbajme na dostatočnú vzdialenosť medzi plameňom a paramidestilátu.
 
 |