UČEBNÉ TEXTY

CHÉMIA

 

CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY

UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

ŠIS CHÉMIA

Kyseliny a zásady v každodennom živote a laboratóriu

Pomôcky a chemikálie

Držiak, kruh na stojan, drôtená sieťka, kahan, kadička 250 cm3, nôž, lievik, filter, vrecúško čaju ibiša, červená kapusta (čerstvá alebo uvarená), ocot, prostriedok na umývanie riadu, kyselina citrónová, roztok mydla, minerálna voda, víno, ovocná šťava, roztok sódy, metylová červeň, fenolftaleín, brómmetylová modrá, univerzálny indikátor, pH - papier, kyselina sírová H2SO4, kyselina chlorovodíková HCl, kyselina dusičná HNO3, roztok hydroxidu sodného NaOH.

Postup práce

a)    Indikátor pripravený v kuchyni

      Výluh z červenej kapusty

Najemno pokrájanú červenú kapustu extrahujeme v horúcej vode v 250 cm3 kadičke. Výluh odfiltrujeme a dáme na jeden deň do chladničky - do zásobnej nádoby.

Skúška indikátora: Jednotlivé skúmavky naplníme octom, vodou, prostriedkom na umývanie riadu. Po pridaní niekoľkých cm3 výluhu z červenej kapusty sledujeme rôzne farby.(Vhodné je urobiť najprv skúšku indikátora na rôzne koncentrované kyslé a zásadité prostredia.)

Čaj z ibiša

Vrecúško čaju extrahujeme vo vode. Skúška na indikáciu rôznych hodnôt pH prebieha rovnako ako v predchádzajúcej úlohe. 

b)    Kyslé a zásadité roztoky v každodennom živote

Kyslosť a zásaditosť roztokov - kyseliny citrónovej, octu, vína, ovocnej šťavy, minerálnej vody, mydla, prostriedku na umývanie riadu, sódy, pracieho prášku suspendovaného vo vode - posudzujeme v skúmavkách s pH - papierikmi, prípadne výluhom z červenej kapusty.

 

c)     Indikátory používané v laboratóriu

 

Hodnotu pH prostredia - vody, octu a roztoku sódy - indikujeme metylénovou červeňou, fenolftaleínom, brómmetylénovou modrou, univerzálnym indikátorom.

d)    Indikácia kyselín a zásad

Slabé roztoky kyseliny sírovej H2SO4, kyseliny dusičnej HNO3, kyseliny chlorovodíkovej HCl, hydroxidu sodného NaOH, amoniakovej vody NH3 skúmame univerzálnymi indikátormi.

 Pozorovanie

Pomocou indikátorov možno posudzovať kyslosť a  zásaditosť roztokov.

Vysvetlenie

Acidibázické indikátory sú zväčša slabé kyseliny, ktoré sú v zásaditých roztokoch silno protolyzované. V prítomnosti kyselín je táto protolýza rušená. Neprotolyzované indikátorové molekuly majú inú farbu ako protolyzované molekuly.

Poznámky

Roztok lakmusu, prípadne lakmusový papier, je veľmi drahý a v porovnaní s inými indikátormi sú jeho farebné zmeny v roztokoch ťažko pozorovateľné.

Zneškodnenie splodín

Kvapaliny, s ktorými sme pracovali možno vyliať do výlevky.

Bezpečnosť

Vyvarovať sa kontaktu pokožky so silnými kyselinami a zásadami. (Použiť ochranné okuliare a gumené rukavice).

 [návrat]

          

Posledná aktualizácia: 09.08.2001