Kyseliny
a zásady v každodennom živote a laboratóriu
Pomôcky a chemikálie
Držiak,
kruh na stojan, drôtená sieťka, kahan, kadička 250 cm3,
nôž, lievik, filter, vrecúško čaju ibiša, červená
kapusta (čerstvá alebo uvarená), ocot, prostriedok na umývanie
riadu, kyselina citrónová, roztok mydla, minerálna voda, víno,
ovocná šťava, roztok sódy, metylová červeň, fenolftaleín,
brómmetylová modrá, univerzálny indikátor, pH - papier,
kyselina sírová H2SO4,
kyselina chlorovodíková HCl, kyselina dusičná HNO3,
roztok hydroxidu sodného NaOH.
Postup práce
a)
Indikátor
pripravený v kuchyni
Výluh z červenej kapusty
Najemno
pokrájanú červenú kapustu extrahujeme v horúcej vode v
250 cm3 kadičke. Výluh
odfiltrujeme a dáme na jeden deň do chladničky - do zásobnej
nádoby.
Skúška
indikátora: Jednotlivé skúmavky naplníme octom, vodou,
prostriedkom na umývanie riadu. Po pridaní niekoľkých cm3 výluhu z červenej kapusty sledujeme rôzne farby.(Vhodné
je urobiť najprv skúšku indikátora na rôzne koncentrované
kyslé a zásadité prostredia.)
Čaj
z ibiša
Vrecúško
čaju extrahujeme vo vode. Skúška na indikáciu rôznych
hodnôt pH prebieha rovnako ako v predchádzajúcej úlohe.
b)
Kyslé
a zásadité roztoky v každodennom živote
Kyslosť a zásaditosť
roztokov - kyseliny citrónovej, octu, vína, ovocnej šťavy,
minerálnej vody, mydla, prostriedku na umývanie riadu, sódy,
pracieho prášku suspendovaného vo vode - posudzujeme v skúmavkách
s pH - papierikmi, prípadne výluhom z červenej
kapusty.
c)
Indikátory
používané v laboratóriu
Hodnotu
pH prostredia - vody, octu a roztoku sódy - indikujeme metylénovou
červeňou, fenolftaleínom, brómmetylénovou modrou, univerzálnym
indikátorom.
d)
Indikácia
kyselín a zásad
Slabé
roztoky kyseliny sírovej H2SO4,
kyseliny dusičnej HNO3,
kyseliny chlorovodíkovej HCl, hydroxidu sodného NaOH,
amoniakovej vody NH3 skúmame
univerzálnymi indikátormi.
Pozorovanie
Pomocou
indikátorov možno posudzovať kyslosť a
zásaditosť roztokov.
Vysvetlenie
Acidibázické
indikátory sú zväčša slabé kyseliny, ktoré sú v zásaditých
roztokoch silno protolyzované. V prítomnosti kyselín je táto
protolýza rušená. Neprotolyzované indikátorové molekuly
majú inú farbu ako protolyzované molekuly.
Poznámky
Roztok
lakmusu, prípadne lakmusový papier, je veľmi drahý a v
porovnaní s inými indikátormi sú jeho farebné zmeny v
roztokoch ťažko pozorovateľné.
Zneškodnenie splodín
Kvapaliny,
s ktorými sme pracovali možno vyliať do výlevky.
Bezpečnosť
Vyvarovať
sa kontaktu pokožky so silnými kyselinami a zásadami. (Použiť
ochranné okuliare a gumené rukavice).
|