| Kyseliny
                  a zásady v každodennom živote a laboratóriu
Pomôcky a chemikálieDržiak,
                  kruh na stojan, drôtená sieťka, kahan, kadička 250 cm3,
                  nôž, lievik, filter, vrecúško čaju ibiša, červená
                  kapusta (čerstvá alebo uvarená), ocot, prostriedok na umývanie
                  riadu, kyselina citrónová, roztok mydla, minerálna voda, víno,
                  ovocná šťava, roztok sódy, metylová červeň, fenolftaleín,
                  brómmetylová modrá, univerzálny indikátor, pH - papier,
                  kyselina sírová H2SO4,
                  kyselina chlorovodíková HCl, kyselina dusičná HNO3,
                  roztok hydroxidu sodného NaOH. Postup prácea)   
                  Indikátor
                  pripravený v kuchyni
                  
                       
                  Výluh z červenej kapusty
                  
                  
                  
                   Najemno
                  pokrájanú červenú kapustu extrahujeme v horúcej vode v
                  250 cm3 kadičke. Výluh
                  odfiltrujeme a dáme na jeden deň do chladničky - do zásobnej
                  nádoby. Skúška
                  indikátora: Jednotlivé skúmavky naplníme octom, vodou,
                  prostriedkom na umývanie riadu. Po pridaní niekoľkých cm3 výluhu z červenej kapusty sledujeme rôzne farby.(Vhodné
                  je urobiť najprv skúšku indikátora na rôzne koncentrované
                  kyslé a zásadité prostredia.)
                  
                  
                  
                   Čaj
                  z ibiša
                  
                  
                  
                   Vrecúško
                  čaju extrahujeme vo vode. Skúška na indikáciu rôznych
                  hodnôt pH prebieha rovnako ako v predchádzajúcej úlohe. 
                  
                   b)   
                  Kyslé
                  a zásadité roztoky v každodennom živote 
                  
                   
                    Kyslosť a zásaditosť
                    roztokov - kyseliny citrónovej, octu, vína, ovocnej šťavy,
                    minerálnej vody, mydla, prostriedku na umývanie riadu, sódy,
                    pracieho prášku suspendovaného vo vode - posudzujeme v skúmavkách
                    s pH - papierikmi, prípadne výluhom z červenej
                    kapusty.  
                  
                  
                  
                   c)    
                  Indikátory
                  používané v laboratóriu
                  
                    
                  
                   Hodnotu
                  pH prostredia - vody, octu a roztoku sódy - indikujeme metylénovou
                  červeňou, fenolftaleínom, brómmetylénovou modrou, univerzálnym
                  indikátorom.
 d)   
                  Indikácia
                  kyselín a zásad
                  
                   Slabé
                  roztoky kyseliny sírovej H2SO4,
                  kyseliny dusičnej HNO3,
                  kyseliny chlorovodíkovej HCl, hydroxidu sodného NaOH,
                  amoniakovej vody NH3 skúmame
                  univerzálnymi indikátormi.  Pozorovanie Pomocou
                  indikátorov možno posudzovať kyslosť a 
                  zásaditosť roztokov.
                  
                   VysvetlenieAcidibázické
                  indikátory sú zväčša slabé kyseliny, ktoré sú v zásaditých
                  roztokoch silno protolyzované. V prítomnosti kyselín je táto
                  protolýza rušená. Neprotolyzované indikátorové molekuly
                  majú inú farbu ako protolyzované molekuly.
                  
                   PoznámkyRoztok
                  lakmusu, prípadne lakmusový papier, je veľmi drahý a v
                  porovnaní s inými indikátormi sú jeho farebné zmeny v
                  roztokoch ťažko pozorovateľné.
                  
                   Zneškodnenie splodínKvapaliny,
                  s ktorými sme pracovali možno vyliať do výlevky.
                  
                   BezpečnosťVyvarovať
                  sa kontaktu pokožky so silnými kyselinami a zásadami. (Použiť
                  ochranné okuliare a gumené rukavice). |