Mydlá
Pomôcky a chemikálie
a)
skúmavky, stojan na skúmavky, mydlový roztok,
kuchynský olej;
b)
250 cm3
kadička, čierne korenie, mydlo;
c)
skúmavka, držiak na skúmavky, mydlový roztok, voda,
indikátorový papier;
d)
kahan, mydlo, horčíková alebo hliníková fólia;
e)
skúmavka, držiak na skúmavky, mydlový roztok,
roztok chloridu vápenatého;
f)
kadička (250 cm3),
špachtľa, sklenená tyčinka, okrúhly filtračný papier,
kahan, trojnožka, kruh, drôtená sieťka, margarín,
kuchynská soľ.
Postup práce
a)
Emulgačný
účinok mydiel
Do
2 skúmaviek dáme asi 1 cm3
kuchynského oleja. Vzorku pretrepeme s 10 cm3 vody, druhú pretrepeme s 10 cm3 mydlového
roztoku. Tukové kvapôčky sa v mydlovom roztoku rovnomerne
rozdelia a voľne sa vznášajú.
b)
Mydlá
menia povrchové napätie vody
Na
hladinu vody v kadičke (250 cm3)
nasypeme mleté čierne korenie. Do stredu kadičky ponoríme
mydlo. Čiastočky čierneho korenia sa odstúpia na kraj kadičky.
c)
Alkalické
reakcie mydiel
V
skúmavke rozpustíme mydlo vo vode. Za pomoci indikátorového
papiera určíme hodnotu pH.
d)
Slaný
charakter mydiel (dôkaz iónov)
Rozžeravenú
horčíkovú fóliu namočíme do mydlového roztoku a podržíme
v nesvietivom plameni kahana. Farba plameňa dokazuje alkalický
iónový charakter.
e)
Dôkaz
aniónov v mastných kyselinách
V
skúmavke premiešame vodný mydlový roztok s roztokom
chloridu vápenatého. Vzniknutá zrazenina je vápenné mydlo
- vápenatá soľ aniónov vyšších mastných kyselín (aniónov
mydla).
f)
Výroba
mydla (zmydelnenie tukov)
Do
kadičky dáme lyžičku margarínu a asi 50 cm3
30 % roztoku hydroxidu sodného. Sklenenú tyčinku dáme
do stredu filtračného papiera na zakrytie kadičky. Za stáleho
miešania zmes asi 10 minút varíme. Hneď, ako sa začne
tvoriť tuková vrstva (keď začína tuhnúť), pridáme lyžicu
kuchynskej soli, necháme ochladiť a odoberieme vzorku mydla
pre pokusy a) až e).
Pozorovanie
Mydlá
sú alkalické soli mastných kyselín a vznikajú pri
alkalickom zmydelnení (štiepení) tukov na glycerol a mastné
kyseliny. Anióny mastných kyselín sú tvorené z nepolárnej
a polárnej časti. Táto skutočnosť spôsobuje ich emulgačnú
schopnosť.
Vysvetlenie
Tuky
sú estery mastných kyselín s glycerolom. Zmydelnenie je
vlastne štiepenie esterov. Pri štiepení tukov vzniká
glycerol a alkalické soli mastných kyselín. Mastné
kyseliny sú slabé kyseliny, anióny sú podľa Brönsteda
silné bázy, ktoré reagujú s vodu alkalicky. Zmenu povrchového
napätia za pomoci mydiel môžeme dokázať aj tak, že dáme
10 haliernik na vidličku, ktorú opatrne položíme na vodnú
hladinu. Minca bude plávať až dovtedy, kým nepridáme
niekoľko cm3 mydlového roztoku.
Bezpečnosť
30
% roztok hydroxidu sodného leptá pokožku! Pozor na utajený
var! Používajte ochranný štít.
|