| Vitamíny,
                  voňavé látky, minerálne látky
Pomôcky a chemikáliea)     
                  3 kadičky (50 cm3),
                  striekačka (10 cm3),
                  chlorid železitý FeCl3,
                  hexakyanoželezitan
                  draselný K3[Fe(CN)6],
                  kyselina askorbová, rôzne ovocie, citrón b)     
                  skúmavky, stojan na skúmavky, vitamín C, univerzálny
                  indikátorový papierik c)     
                  kyselina askorbová - testovacia tyčinka (Merck č.
                  10023), rôzne vzorky ovocných štiav d)     
                  skúmavky, UV - lampa, Riboflavín (laktoflavín),
                  vitamínový cukrík e)     
                  skúmavky, glycín, glukóza, destilovaná voda
 Postup prácea)   
                  Dôkaz
                  vitamínu C (pomocou redukčných vlastností)
 Príprava
                  roztokov: zmiešame roztoky
                  chloridu železitého FeCl3
                  a hexakyanoželezitanu draselného K3[Fe(CN)6],
                  ktoré sú v nízkej koncentrácii (zafarbenie čaju). Zmiešaním
                  vznikne roztok olivovožltého sfarbenia. Takto pripravený
                  roztok kvapneme striekačkou na rozrezané ovocie (napr. citrón)
                  a do roztoku kyseliny askorbovej (porovnávací roztok).
                  Redukciou iónov Fe3+
                  vznikne modré sfarbenie berlínskej modrej. Intenzita
                  sfarbenia závisí od obsahu vitamínu C.
 b)   
                  Vitamín
                  C je kyselina 
                  
                   Malé
                  množstvo kyseliny askorbovej rozpustíme vo vode. Roztok skúšame
                  indikátorovým papierikom. 
  
                  
                   c)   
                  Stanovenie
                  vitamínu C pomocou testovacej tyčinky (Merck č. 10023)
                  
                    
                  
                   Pomocou
                  uvedenej testovacej tyčinky je možné dokázať prítomnosť
                  vitamínu C v rôznych ovocných šťavách.  
                  
                  
                  
                   d)   
                  Vitamín
                  B2
                  (riboflavín, laktoflavín)
                  
                    
                  
                   Vitamín
                  B2
                  sa nachádza aj v mliečnych produktoch. Má žltkastú
                  farbu a vo vodných roztokoch už pri nepatrných koncentráciách
                  fluoreskuje v slnečnom alebo v UV - svetle. Vitamínové dražé
                  podržíme pod UV - lampou. Pozorujeme vznik fluorescencie.  
                  
                   e)    
                  Modelový
                  pokus na aromatické (voňavé) látky
                  
                  
                  
                   Do
                  skúmavky dáme malé množstvo (na špičku špachtle) glycínu
                  a približne rovnaké množstvo glukózy. Rozmiešame ich a
                  pomaly pridáme vodu. Zmes zahrievame pomaly, až kým nie je
                  čuchová skúška pozitívna. Pri silnom zahriatí dosiahneme
                  len skaramelizovanie cukru.
 PozorovanieVitamíny
                  majú určité špecifické vlastnosti 
                  (vitamín C redukujúce, vitamín B2
                  fluorescenčné).
 VysvetlenieVitamíny,
                  podobne ako enzýmy, katalyzujú biologické procesy, ale
                  nemajú makromolekulovú stavbu (napr. vitamín C) a čiastočne
                  sú ako vodné roztoky dokázateľné.
 BezpečnosťChlorid
                  železitý je stredne toxický. |