Estery
mastných kyselín v potravinách
Pomôcky a chemikálie
4
skúmavky, stojan na skúmavky, držiak na skúmavky, trecia
miska s tĺčikom, filtračný papier, kahan, téglikové kliešte,
2 striekačky (10 cm3),
striekačka s ihlou (20 cm3)
na brómovú vodu, indikátorový papierik, éter, etanol,
ligroín (teplota varu od 80 - 100 oC,
môže byť aj petroléter), búrske oriešky, repkový olej,
kokosové maslo (alebo stužený tuk), slnečnicový olej,
plnotučné mlieko
Postup práce
a)
Dôkaz
tukov v potravinách: tuky v mlieku
Skúmavku
naplníme cca 5 cm3
plnotučného mlieka, na to navrstvíme 1 cm3
alkoholu a zmes zahrievame asi minútu. Po ochladení
skúmavky vodou pridáme 4 cm3
éteru a silne pretrepeme. (Pri práci s éterom zachováme
opatrnosť!) Potom počkáme, kým sa fázy opäť oddelia.
Vrstvu éteru obsahujúcu tuk odsajeme striekačkou a nakvapkáme
na filtračný papier. Na filtri ostane dobre viditeľná
mastná škvrna.
b)
Získavanie
tukov extrakciou
Niekoľko
búrskych orieškov rozotrieme v trecej miske. Do rozdrvených
orieškov pridáme niekoľko cm3
acetónu. Po usadení drte, naberieme roztok acetónu
do striekačky a nakvapkáme na filtračný papier. Po vysušení
ostane dobre viditeľná mastná škvrna.
c)
Dôkaz
kyselín v tukoch
Do
skúmavky dáme 2 cm3
repkového oleja. Skúmavku silne zahrejeme, až kým
sa neobjavia splodiny rozkladných produktov. (Pozor! Možnosť vznietenia.)
Do týchto splodín umiestnime pomocou klieští alebo pinzety
navlhčený indikátorový papierik. Červené sfarbenie je dôkazom
prítomnosti voľných mastných kyselín.
d)
Dôkaz
rôznych množstiev nenasýtených mastných kyselín
Porovnateľné
množstvá kokosového masla (alebo stuženého tuku) a slnečnicového
oleja (približne 2 g) sa rozpustia v dvoch skúmavkách vždy
v 5 cm3
ligroínu (alebo petroléteru). Pomocou striekačky
pridávame do obidvoch skúmaviek brómovú vodu dovtedy, kým
sa roztok neodfarbí natrvalo. Spotreba brómovej vody pri
slnečnicovom oleji je zreteľne vyššia ako pri kokosovom
masle (alebo pri použití stuženého tuku). Rastlinné oleje
majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, Bróm
sa aduje na dvojité väzby mastných kyselín.
Pozorovanie
Pri
termickom štiepení tukov vznikajú voľné mastné kyseliny,
glycerol a produkty rozkladu.
Vysvetlenie
Tuky
sú estery vyšších mastných kyselín (nasýtaných aj
nenasýtených) a glycerolu. Pri štiepení tukov sa
jednotlivé komponenty uvoľňujú.
Poznámky
Margarín
a maslo sú ako vzorky na zahrievanie
nevhodné.
Zneškodnenie splodín
Acetón,
éter a ligroin (petroléter) ľahko prchajú. Skúmavky a
ostatné chemické sklo umývame bežnými čistiacimi
prostriedkami.
Bezpečnosť
Reakciu
s brómovou vodou je potrebné uskutočňovať opatrne. Pri práci
s éterom treba dávať pozor na otvorený oheň.
|