| Estery
                  mastných kyselín v potravinách
Pomôcky a chemikálie4
                  skúmavky, stojan na skúmavky, držiak na skúmavky, trecia
                  miska s tĺčikom, filtračný papier, kahan, téglikové kliešte,
                  2 striekačky (10 cm3),
                  striekačka s ihlou (20 cm3)
                  na brómovú vodu, indikátorový papierik, éter, etanol,
                  ligroín (teplota varu od 80 - 100 oC,
                  môže byť aj petroléter), búrske oriešky, repkový olej,
                  kokosové maslo (alebo stužený tuk), slnečnicový olej,
                  plnotučné mlieko
                  
                   Postup prácea)   
                  Dôkaz
                  tukov v potravinách: tuky v mlieku
                  
                  
                  
                   Skúmavku
                  naplníme cca 5 cm3
                  plnotučného mlieka, na to navrstvíme 1 cm3
                  alkoholu a zmes zahrievame asi minútu. Po ochladení
                  skúmavky vodou pridáme 4 cm3
                  éteru a silne pretrepeme. (Pri práci s éterom zachováme
                  opatrnosť!) Potom počkáme, kým sa fázy opäť oddelia.
                  Vrstvu éteru obsahujúcu tuk odsajeme striekačkou a nakvapkáme
                  na filtračný papier. Na filtri ostane dobre viditeľná
                  mastná škvrna.
 b)   
                  Získavanie
                  tukov extrakciou
                  
                  
                  
                   Niekoľko
                  búrskych orieškov rozotrieme v trecej miske. Do rozdrvených
                  orieškov pridáme niekoľko cm3
                  acetónu. Po usadení drte, naberieme roztok acetónu
                  do striekačky a nakvapkáme na filtračný papier. Po vysušení
                  ostane dobre viditeľná mastná škvrna.
 c)    
                  Dôkaz
                  kyselín v tukoch
                  
                  
                  
                   Do
                  skúmavky dáme 2 cm3
                  repkového oleja. Skúmavku silne zahrejeme, až kým
                  sa neobjavia splodiny rozkladných produktov. (Pozor! Možnosť vznietenia.)
                  Do týchto splodín umiestnime pomocou klieští alebo pinzety
                  navlhčený indikátorový papierik. Červené sfarbenie je dôkazom
                  prítomnosti voľných mastných kyselín.
 
 d)   
                  Dôkaz
                  rôznych množstiev nenasýtených mastných kyselín
                  
                    
                  
                   Porovnateľné
                  množstvá kokosového masla (alebo stuženého tuku) a slnečnicového
                  oleja (približne 2 g) sa rozpustia v dvoch skúmavkách vždy
                  v 5 cm3
                  ligroínu (alebo petroléteru). Pomocou striekačky
                  pridávame do obidvoch skúmaviek brómovú vodu dovtedy, kým
                  sa roztok neodfarbí natrvalo. Spotreba brómovej vody pri
                  slnečnicovom oleji je zreteľne vyššia ako pri kokosovom
                  masle (alebo pri použití stuženého tuku). Rastlinné oleje
                  majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, Bróm
                  sa aduje na dvojité väzby mastných kyselín.
 Pozorovanie
                  
                   Pri
                  termickom štiepení tukov vznikajú voľné mastné kyseliny,
                  glycerol a produkty rozkladu.
 Vysvetlenie
                    Tuky
                    sú estery vyšších mastných kyselín (nasýtaných aj
                    nenasýtených) a glycerolu. Pri štiepení tukov sa 
                    jednotlivé komponenty uvoľňujú.
 PoznámkyMargarín
                  a maslo sú ako vzorky na zahrievanie 
                  nevhodné.
 Zneškodnenie splodínAcetón,
                  éter a ligroin (petroléter) ľahko prchajú. Skúmavky a
                  ostatné chemické sklo umývame bežnými čistiacimi
                  prostriedkami.
 BezpečnosťReakciu
                  s brómovou vodou je potrebné uskutočňovať opatrne. Pri práci
                  s éterom treba dávať pozor na otvorený oheň.   |