info
Mnohé argumenty hovoria v prospech recyklovania:
-
ušetria sa suroviny,
-
ušetrí sa energia,
-
vznikne menej odpadov, ktoré by sa museli
likvidovať,
-
posilní sa ekologické vedomie obyvateľstva.
Ale: Recyklovanie nie je všeliekom, ktorý vyrieši všetky problémy
s odpadom!
V každom prípade má recyklovanie pri papieri,
organických odpadoch a skle zmysel.
Príklad – sklo
Prázdne sklenené fľaše sa nemusia vyvážať
na skládky, ale sa môžu roztaviť a vyrobiť z nich nové fľaše. Pritom sa
ušetria suroviny a taktiež energia.
Najlepší odpad je taký, ktorý vôbec nevznikne
a potom sa nemusí spracovávať.
Príklad – papier
Kvalita recyklovaného papiera je horšia,
ako kvalita bieleho kriedového papieru. Preto existujú pravidlá kde sa
môže používať biely papier, pri archivovaní alebo výrobe podkladov pre
tlač atď., inde stačí úplne kvalita recyklovaného papiera.
úloha
Spravíme si vlastný papier
Výroba ekologického papiera nie je technologicky
náročná a môžeme si ho ľahko vyrobiť aj sami:
Potrebujeme k tomu:
-
drevený rám (asi 15 x 25 cm), v ktorom je
napnutá jemná sieť (1x1mm, napr. sieťka na muchy),
-
staré noviny,
-
vedro,
-
mixér,
-
naberačka na polievku,
-
kartón,
-
špongia,
-
valček na cesto.
Staré noviny sa roztrhajú podľa možnosti na
čo najmenšie kúsky a cez noc sa nechajú namáčať vo vode. Na druhý deň sa
papier rozmixuje. Potom sa do kaše pridá toľko vody až má hustotu smotanového
mlieka.
Teraz sa kaša rovnomerne vyleje do rámu,
tak aby sa vytvorila tenká vrstva. Nato sa položí kus kartónu (väčší ako
rám), obráti a opatrne sa špongiou pritlačí na kartón. Nato sa položí ďalší
kartón a s valčekom sa vytlačí čo najviac vody.
List papiera sa na vyschnutie položí na
novinový papier – hotovo! Pred výrobou ďalšieho listu papiera sa musí rám
vyčistiť.
Môžeme aj trošku experimentovať, čo
sa napr. stane:
-
keď nalejeme viacej kaše do rámu,
-
keď kvapneme trocha farby do kaše,
-
keď pred liatím na sito položíme sušené lisované
kvety,
-
keď papier pred sušením stlačím medzi dve
sklá,
-
keď papier pred sušením stlačíme medzi dvoma
uterákmi,
keď do kaše primiešame glej, atď.
|