FYZIKÁLNE EXPERIMENTY

FYZIKA

 
FYZIKÁLNE ÚLOHY

EXPERIMENTY
UČEBNÉ TEXTY
TESTY
VÝUČBA
DIDAKTIKA FYZIKY
WWW STRÁNKY
ENV. FYZIKA
PUBLIKÁCIE
DIPLOMOVÉ  PRÁCE
UČEBNÉ POMÔCKY
ĎALŠIE VZDELÁVANIE
KUF - KLUB UČITEĽOV
DIDFYZKE
AKTUALITY

 

Školský Informačný
Servis

 

 Pošlite e-mail - odkaz na ŠIS fyzika


EXPERIMENTY S IP-COACH: TERMIKA

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

16. VPLYV SOLI NA TEPLOTU TOPENIA ĽADU

Fyzikálny princíp:
Pri zmiešaní kuchynskej soli a roztlčeného ľadu sa vzniknutá zmes samočinne ochladzuje a pritom sa skvapalňuje. Teplota tekutej zmesi môže klesnúť až na –21˚C. Roztlčený ľad nie je úplne suchý, na jeho povrchu je vrstvička vody. V tejto vode sa soľ rozpúšťa. Na rozpustenie soli vo vode je pot­rebné rozpúšťacie teplo, na topenie ľadu, skupenské teplo topenia; obidve teplá sa odoberajú z roztoku, preto sa ochladzuje.

Cieľ:
Zistiť, aký vply
v má kuchynská soľ na teplotu topenia ľadu.

Pomôcky:
nádoba (500 ml), odmerka (10 ml), rozdrvený ľad, kuchynská soľ, teplotná sonda, mikropočítač s prevodníkom a meracím panelom, program IP COACH

Príprava:
Nádobu naplníme do polovice poriadne rozdrveným ľadom a vložíme do nej teplotnú sondu, pripojenú k meraciemu panelu na kanál 1, ktorý okalibrujeme na meranie teploty.

Realizácia:
V programe Multiskop zapneme meranie teploty. Keď bude mať sondou premiešavaný rozdrvený ľad teplotu 0˚C, spustíme meranie a pridáme do nádobky jednu odmerku soli. Zmes poriadne premiešavame. Po ustálení teploty zmesi môžeme pridať ďalšiu odmerku soli.

Spracovanie:
Z grafu závislosti teploty na čase určíme najnižšiu teplotu zmesi. V programe Tabuľkový kalkulátor túto teplotu získame prostredníctvom ponuky TABUĽKA a voľby Štatistika. Príklad priebehu teploty v zmesi ľadu a kuchynskej soli je na obr. 1.

 

Otázky:
Prečo sa v zime pridáva soľ do posypov na zľadovatelé cesty?

Posledná aktualizácia: 09.02.2001